Leczo z cukini i papryki
1 / 1 Zdjęcie:  oleńka
Następne

Leczo z cukini i papryki

  • 5 1
  • 6
    polubień
  • 50min.

Bardzo dobra, kolorowa potrawa podawana na ciepło z pieczywem.

Jola Dolnośląskie, Polska

Składniki

ilość porcji: 4 

  • 6 papryk ( najlepiej w różnych kolorach)
  • 2 średniej wielkości cukinie
  • 30 dkg pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 pomidory
  • 25 dkg wędzonej szynki lub boczku
  • 4 łyżki oleju
  • 1 szklanka wody
  • 4 liście laurowe
  • 6 ziarenek ziela angielskiego
  • do smaku sól, cukier, pieprz

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 50min. 

  1. Do garnka wlać wodę i olej i wrzucić pokrojoną paprykę, pieczarki, cebulę, czosnek i przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie itd. Całość dusić około 15 minut.
  2. Następnie dodać wędlinę (pokrojoną w paski i przesmażoną na oleju na patelni) i cukinię (obraną ze skórki,z wydrążonym miąższem i pokrojoną w kostkę).
  3. Na koniec wrzucić do garnka obrane ze skórki (wcześniej polać wrzątkiem) i pokrojone pomidory. Dodać jeszcze (w razie potrzeby) przyprawy. Gotować jeszcze na małym ogniu 5 minut.
  4. Gotową potrawę podawać z pieczywem.

rada

W zależnosci od upodobań można dodać jeszcze ostrej papryki, przecieru pomidorowego lub inne przyprawy.

Zobacz także

Komentarze i oceny (1)

13
autor: Efeb13

Żołądek już nie może, a oczy by jadły! Fantastyczne! - 16 wrz 2012

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
Opowiedz nam co Ci się podobało w tym przepisie, co zmieniłeś(aś) i jak Ci smakowało!

Podobne kategorie