Szwedzkie klopsiki

    Szwedzkie klopsiki

    2polubienia
    45min.


    Zrobione przez 170 osób

    Jest to stary, klasyczny przepis na szwedzkie klopsiki. Podawać z chlebem i smażonymi świeżymi warzywami.

    Składniki
    ilość sztuk: 4 

    • 6 łyżek masła lub margaryny
    • 1 drobno pokrojona cebula
    • 1 szkl. (110 g) bułki tartej
    • 1 szkl. (235 ml) skondensowanego mleka
    • 700 g mielonej wołowiny
    • 1 jajko
    • 1 łyżeczka soli
    • 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
    • 1 szczypta suszonej pietruszki
    • 1,5 łyżeczki mąki pszennej
    • 1 łyżka sosu pomidorowego
    • mielona gałka muszkatołowa do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Roztopić 3 łyżki masła lub margaryny w dużej patelni na średnim ogniu. Dodać cebulę i smażyć od 5 do 10 minut, aż będzie miękka.
    2. W osobnym dużym naczyniu połączyć tartą bułkę z 2 łyżkami skondensowanego mleka i mieszać, aż okruchy wchłoną całe mleko. Dodać mieloną wołowinę, posiekaną cebulę, jajko, pietruszkę oraz sól i pieprz do smaku. Dobrze wymieszać i uformować z mięsa klopsiki wielkości piłeczki pingpongowej.
    3. Pozostałe masło lub margarynę roztopić w tej samej patelni na średnim ogniu i dodać klopsiki. Od czasu do czasu poruszać ostrożnie patelnią, aby odwrócić klopsiki. Podsmażać je tak przez 10 do 15 minut, aż się zarumienią ze wszystkich stron. Następnie przełożyć je na półmisek, pozostawiając tłuszcz na patelni.
    4. Do pozostałego na patelni tłuszczu dodać mąkę i wymieszać, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie, nadal mieszając, dodawać po trochu mleko, sos pomidorowy i gałkę muszkatołową, aż powstanie gładki, kremowy, ciepły sos. Zalać nim klopsiki i podać na stół.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis