Pączki polskie

    Pączki polskie

    5polubień
    2godz.


    Zrobione przez 2 osoby

    Wyborne polskie pączki! Nie tylko powinniśmy je degustować podczas Tłustego Czwartego, ale zawsze kiedy mamy na nie ochotę!

    Magpie Washington, Stany Zjednoczone

    Składniki
    ilość sztuk: 65 pączków

    • 110 g drożdży
    • 2/3 szkl. cukru
    • 8 szkl. mąki
    • 2 szkl. mleka
    • 1 jajko
    • 7 żółtek
    • 2 łyżeczki aromatu waniliowego
    • starta skórka z 1 cytryny
    • sok z 1 cytryny
    • szczypta soli
    • 2 łyżki wódki lub rumu
    • 6 łyżek oleju roślinnego
    • 450 g (2 szkl.) dżemu
    • 1,5 l oleju roślinnego lub smalcu do smażenia
    • 2/3 szkl. cukru pudru

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  +1godz. wyrastanie  ›  Gotowe w: 2godz. 

    1. Połączyć drożdże z jedną łyżką cukru, 1 i 3/4 szkl. mąki i 1 szkl. mleka. Dobrze wymieszać i odstawić aż ciasto podwoi swoją objętość.
    2. Utrzeć jajka z żółtkami i z resztą cukru. Dodać resztę mąki i mleka, aromat waniliowy, startą skórkę i sok z cytryny, sól i wódkę. Dodać przygotowane drożdże i ugniatać ciasto aż będzie gładkie. Dodawać olej po 2 łyżki na raz i ugniatać przez kolejne 10 minut. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 40ºC, przykryć ręcznikiem kuchennym i zostawić drzwiczki piekarnika pół otwarte, aż ciasto podwoi swoją objętość.
    3. Rozwałkować ciasto na grubość 2 cm. Wykroić kółka o średnicy 4 cm. Nałożyć 1 łyżeczkę dżemu na środek placków i uformować kulki.
    4. Rozgrzać olej we fyrtownicy lub zwykłym garnku do 190ºC lub sprawdzić temperaturę wrzucając kawałek ciasta - powinno natychmiast wypłynąć. Smażyć pączki z dwóch stron po kilka na raz (lepiej smażyć dłużej, ale w mniejszej temperaturze). Wyjąć na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami. Posypać ciepłe pączki cukrem pudrem.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Wszystko o...

    Chcesz wiedzieć więcej o drożdżach? Przeczytaj nasz poradnik "Drożdże", w którym opisujemy różnice między różnymi ich rodzajami, podajemy przeliczniki i dajemy kilka ciekawych wskazówek jak z nimi postępować!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis