Tort czekoladowo-kawowy

    Tort czekoladowo-kawowy

    3polubienia
    1godz.2min.


    Zrobione przez 8 osób

    Cudowny mus czekoladowy, który nie wymaga długiego czasu przygotowania. Zaskakująco łatwy tort, który otrzyma wiele ochów i achów!

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 350 g czekolady
    • 300 g masła o temp. pokojowej, pokrojone w kostkę
    • 80 g rodzynek
    • 5 łyżek brandy
    • 100 ml mocnej kawy
    • 6 żółtek
    • 8 białek
    • szczypta soli
    • Polewa czekoladowa
    • 150 g czekolady
    • 120 ml oleju rzepakowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 45min.  ›  Gotowanie: 5min.  ›  +12min. chłodzenie  ›  Gotowe w: 1godz.2min. 

    1. Natłuścić rozkładaną formę do pieczenia ciasta w kształcie serca. Następnie wyłożyć papierem pergaminowym. Wrzucić rodzynki do szklanki z koniakiem i odstawić.
    2. W rondelku połączyć kawę z czekoladą i gotować na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż czekolada się roztopi. Stopniowo dodawać pokrojone w kostkę masło, dobrze mieszając po każdym dodaniu. Zdjąć rondel z ognia i dodawać zółtka jedno po drugim, dobrze mieszając po każdym dodaniu. Dodać rodzynki z koniakiem. Dobrze wszystko wymieszać i odstawić.
    3. Ubić mikserem białka z solą na sztywno. Delikatnie wmieszać białko z masą czekoladową. Wlać masę do przygotowanej formy i włożyć formę do lodówki na 12 godzin.
    4. Następnego dnia przygotować polewę czekoladową. W rondelku na małym ogniu stopić czekoladę. Dodać olej, zdjąć z ognia i dobrze wymieszać.
    5. Usunąć boki formy i ostrożnie przewrócić ciasto do góry nogami na blachę wyłożoną pergaminem. Polać ciasto polewą czekoladową i włożyć do lodówki do jednej godziny. Aby odseparować ciasto z polewą od pergaminu należy delikatnie użyć noża. Na koniec przełożyć nasze serce na staojak na ciasto lub talerz i podawać.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis