Prosta fasolka po bretońsku

    (5)
    1 dzień 1 godz. 15 min

    Prosta i szybka do zrobienia fasolka po bretońsku (po całonocnym moczeniu fasoli). O wiele lepsza od brytyjskiej!

    Jacek

    Washington, Stany Zjednoczone
    Zrobione przez 91 osób

    Składniki
    ilość porcji: 5 

    • 500 g fasoli "Jaś"
    • 300 g kiełbasy
    • 200 g chudego wędzonego boczku
    • 1 łyżeczka cukru
    • 50 g koncentratu pomidorowego
    • 1 ząbek czosnku, wyciśnięty
    • majeranek
    • 2 liście laurowe
    • 4 ziarenka ziela angielskiego
    • olej do smażenia
    • sól i pieprz do smaku
    • 1 łyżka smalcu
    • 1 łyżka mąki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  +1dzień moczenie  ›  Gotowe w: 1dzień1godz.15min. 

    1. Zalać fasolę ciepłą wodą i zostawić na noc. Wody powinno być dwa razy tyle, co fasoli.
    2. Następnego dnia dolać wodę, wrzucić pokrojone w kostkę kiełbasę i boczek, dodać liść laurowy, ziele angielskie, czosenk i gotować na wolnym ogniu przez około 1 godz.
    3. Następnie dodać koncentrat pomidorowy, cukier, sól, pieprz i majeranek. Gotować jeszcze przez kilka minut, a na boku przygotować zasmażkę ze smalcu i mąki, czyli podsmażyć smalec z mąką i wrzucić do fasoli. Zamieszać i podawać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (5)

    Komentarze po polsku (2)

    rurka1044
    autor:
    10

    ja akurat podsmażam sobie cebulkę i kiełbaskę przed wrzuceniem do wywaru z fasolą.... to dodaje smaku  -  28 paź 2015

    MyImagination
    autor:
    10

    Świetny i szybki przepis Robię dokładnie tak samo, tyle że z papryczkami na ostro  -  16 maj 2011

    Zobacz więcej ocen z innych krajów

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis