Fasolka po bretońsku Jacka

    Fasolka po bretońsku Jacka

    6polubień
    1dzień1godz.


    Zrobione przez 18 osób

    Znana z Wielkiej Brytanii jednak zmodyfikowana na polskim gruncie. Nie ma to jak polska kiełbasa w fasolce po bretońsku!

    Sylwka Washington, Stany Zjednoczone

    Składniki
    ilość porcji: 5 

    • 500 g fasoli Jaś
    • 1 laska kiełbasy
    • 100 g chudego wędzonego boczku
    • 2 średnie cebule, pokrojone w kostkę
    • 50 g koncentratu pomidorowego
    • 2 ząbki czosnku
    • majeranek, sól i pieprz do smaku
    • 3 liście laurowe
    • kilka ziarenek ziela angielskiego
    • olej do smażenia

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  +1dzień moczenie  ›  Gotowe w: 1dzień1godz.15min. 

    1. Zalać fasolę ciepłą wodą w garnku i zostawić na 24 godziny. Wody powinno być dwa razy tyle, co fasoli.
    2. Na drugi dzień dolać wodę, jeśli trzeba, dodać przyprawy i gotować na małym ogniu przez około 50 minut.
    3. Na patelni na oleju podsmażyć posiekaną cebulę, czosnek, kiełbasę i boczek. Wrzucić do ugotowanej fasolki i dalej gotować przez 10 minut. Następnie dodać koncentrat lub przecier pomidorowy. Gotować jeszcze przez kilka minut i na koniec doprawić do smaku.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (3)

    Jurek
    autor:
    11

    Trochę zmieniłem te przepis, dałem przecier pomidorowy. Zawiera likopen, który zmniejsza ryzyko chorób nowotworowych. Przepis wspaniały, wykorzystałem do mojego przepisu na tą potrawę. Dziękuję, polecam sprawdzić zmianę i pozdrawiam. - 03 wrz 2014

    autor:
    2

    osobiście dodaję sporo słodkiej papryki + ostrej - smakuje wybornie - 16 lis 2015

    autor:
    0

    - - 15 mar 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis