Leczo z kiełbasą

    (1)
    45 min

    Pyszne leczo na polskiej kiełbasie. Można również użyć parówki lub jedno i drugie! Polecam to proste i wyśmienite węgierskie danie.

    Magster

    Dolnośląskie, Polska
    Zrobione przez 53 osoby

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 600 g papryki (najlepiej mieszana!), pokrojonej w paski
    • 500 g pomidorów, pokrojonych w kostkę
    • 1 cebula, pokrojona na plasterki
    • olej do smażenia
    • 3 laski kiełbasy, pokrojonej w talarki
    • papryka w proszku, sól, i pieprz do smaku
    • 2 ząbki czosnku, wyciśniętego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Podsmażyć cebulę na rogrzanym oleju aż będzie szklista. Doprawić papryką w proszku i dodać pokrojoną paprykę. Posypać solą i pieprzem i dusić pod przykrywką przez 10-12 minut.
    2. Nastęnie wrzucić do całości pomidory i gotować tak długo aż większość płynu wyparuje. Dodać kiełbasę i czosnek i gotować przez kolejne 10 minut. Podawać z chlebem lub ryżem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (1)

    Komentarze po polsku (1)

    maszynka
    autor:
    5

    Prosty, klasyczny przepis na leczo. Z dobrą kiełbasą niebo w paszczy  -  21 wrz 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis