Ryba po grecku Agnieszki

    Ryba po grecku Agnieszki

    12polubień
    35min.


    Zrobione przez 40 osób

    Można ją podawać na ciepło lub na zimno. Grecy jej nie znają, ale za to podziwiają. Smacznego!

    Agnieszka Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 5 

    • kilka filetów z ryby (może być karp, dorsz)
    • sól i pieprz do smaku
    • olej roślinny do smażenia
    • 1 seler
    • 3 marchewki
    • 2 pietruszki
    • 3 cebule
    • 1/2 szkl. wody
    • 1/2 szkl. koncentratu pomidorowego
    • 1 płaska łyżeczka cukru
    • 2 ziarenka ziela angielskiego
    • 1/2 łyżeczki papryki mielonej
    • natka pietruszki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Usmażyć filety rybne w gorącym oleju i przyprawić solą i pieprzem. Odłożyć rybę na talerz.
    2. Warzywa. Rozgrzać olej na małej patelni. Podsmażyć startą na dużych oczkach marchewkę, seler i pietruszkę. Dodać pokrojone w półtalarki cebule, 1/4 szkl. wody i sól. Gotować pod przykryciem przez 15 minut. Dodać przecier pomidorowy. Dodać kolejne 1/4 szkl. wody. Doprawić solą, pieprzem, cukrem, zielem ang. i papryką.
    3. Gdy warzywa bedą miękkie, układamy w półmisku na zmianę: warzywa i rybę. Na wierzchu powinny być warzywa. Na koniec udekorować natką pietruszki.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (2)

    mugame05
    autor:
    5

    rybę zrobiłem w chrupiącej panierce ułożyłem ją na naczyniu żaroodpornym , wrzuciłem na nią warzywa al dente dolałem troszkę wody, po czym wrzuciłem do piekarnika na 120 stopni poczekałem 20 min i było wyśmienite - 27 paź 2015

    AnnaKasperowicz
    4

    - - 13 sie 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis