Ryba po grecku

    Ryba po grecku

    16polubień
    30min.


    Zrobione przez 15 osób

    Fantastyczna ryba z warzywami, z marchewką, pietruszką i selerem. Nie tylko na święta. Palce lizać!

    Kinia Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 500 g ryby (może być karp, jakakolwiek biała ryba lub filety z flądry)
    • 2 łyżki oleju roślinnego
    • sól i pieprz do smaku
    • zielona pietruszka
    • Sos grecki
    • 2 łyżki oleju roślinnego
    • 1 łodyga selera naciowego, pokrojonego w plasterki
    • 2 marchewki, starte na tarce
    • 1 pietruszka, starta na tarce
    • 2 cebule
    • 3 łyżki wody
    • sól i pieprz do smaku
    • 1/2 szkl. przecieru pomidorowego
    • 1/2 łyżeczki cukru
    • 1 łyżka soku z cytryny
    • 1/2 łyżeczki papryki mielonej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Pokroić filety rybne na 5 cm kawałki. Smażyć w gorącym oleju i przyprawić solą i pieprzem. Poukładać rybę w długim naczyniu.
    2. Sos grecki. Rozgrzać olej na małej patelni. Podsmażyć seler ze startą marchewką i pietruszką. Dodać cebulę, 3 łyżki wody i sól. Gotować pod przykryciem przez 15 minut. Dodać przecier pomidorowy. Doprawić solą, pieprzem, cukrem, sokiem z cytryny i papryką. Zdjąć z ognia i ostudzić. Wlać sos do naczynia z rybą. Udekorować zieloną pietruszką. Można podawać na ciepło lub na zimno.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis