Węgierskie leczo

    Węgierskie leczo

    7polubień
    40min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Bardzo prosty przepis na ten pyszny paprykowy gulasz. Można go podawać z ryżem lub z chlebem i masłem.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 250 g zielonej papryki
    • 250 g żółtej papryki
    • 250 g czerwonej papryki
    • 3 cebule
    • 600 g pomidorów
    • 125 g boczku
    • 3 łyżki oliwy z oliwek lub smalcu
    • 1 łyżeczka papryki
    • sól i pieprz do smaku
    • 4 cienkie parówki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Umyć papryki, usunąć nasiona i pokroić papryki w cienkie paski. Obrać cebule, przekroić wzdłuż na pół i pokroić w półkrążki. Sparzyć pomidory we wrzącej wodzie, obrać skórkę i pokroić na ćwiartki. Pokroić boczek w kostkę.
    2. Rozgrzać olej na dużej patelni. Dodać boczek i cebulę i smażyć aż będą złoto-brązowe. Posypać mieloną papryką. Wrzucić pokrojone papryki i pomidory. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
    3. Gotować na wolnym ogniu pod przykryciem przez 20 minut. Dodać całe parówki lub pokrojone na plasterki. Gotowac przez kolejne 5 minut i podawać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis