Szparagowa „Rolantina"

    Szparagowa „Rolantina"

    3polubienia
    25min.


    Zrobione przez 98 osób

    Miękkie łodyżki szparagów zawijane w prosciutto (szynkę włoską) z serem w chrupiącym cieście z tartej bułki i sera. Radzę wybierać szparagi cienkie jak ołówki.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 500 g świeżych zielonych przyciętych szparagów
    • 4 plasterki ementalera
    • 5 plasterków 15-gramowych prosciutto (szynka włoska)
    • mielony czarny pieprz do smaku
    • 4 łyżki roztopionego masła
    • 120 g bułki tartej w stylu włoskim (z ziołami)
    • 1/2 szklanki startego parmezanu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. Nagrzać piekarnik do175°C.
    2. W dużym garnku doprowadzić wodę do wrzenia i ugotować w niej szparagi: cieńsze gotować przez 1 minutę, grubsze - 2 minuty.
    3. Położyć na talerzu plaster szynki, a na to plaster sera. Na tym ułożyć 3-4 szparagi i oprószyć pieprzem do smaku. Zrolować ser i mięso wokół szparagów, i przebić wykałaczką. Ułożyć wszystkie rolki szparagowe w naczyniu żaroodpornym, a następnie polać po wierzchu roztopionym masłem. Posypać bułką tartą i parmezanem.
    4. Piec przez 15 do 20 minut, lub aż warstwa wierzchnia sera i bułeczki będzie złocista i chrupiąca.

    Wszystko o szparagach

    Jeśli chcesz wiedzieć jak wybierać, przechowywać i wykorzystać szparagi - przeczytaj nasz artykuł: "Szparagi - jak je przechowywać i gotować".

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis