Makowiec na kruchym cieście

Smaczne ciasto pieczone na Wielkanoc, Boże Narodzenie i inne uroczyste okazje. Najbardziej smakuje polany białym lukrem.

Jola Dolnośląskie, Polska

Składniki

ilość porcji: 15 

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 kostki margaryny
  • 1 jajko
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa makowa
  • 1/2 kg maku
  • 5 jajek, oddzielić białka od żółtek
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 kostki margaryny
  • 3 łyżki miodu
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 2 jabłka
  • garść orzechów i rodzynek
  • olejek migdałowy
  • Lukier
  • 2 szklanki cukru pudru
  • 1/3 szklanki wrzącej wody

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  +1dzień moczenie  ›  Gotowe w: 1dzień1godz.30min. 

  1. Mak zaparzyć gorącą wodą lub mlekiem. Pozostawić na 24 godziny, następnie odcedzić i zmielić 2 razy przez maszynkę.
  2. Z mąki, margaryny, jajka, cukru i proszku do pieczenia zagnieść ciasto i wyłożyć je na posmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem do pieczenia blachę o wymiarach 25x35 cm.
  3. Nagrzać piekarnik do 180 stopni C.
  4. W międzyczasie zabrać się do przygotowania masy makowej tj: żółtka utrzeć z cukrem i margaryną, dodać po trochę zmielonego maku.
  5. Ubić białka na sztywno.
  6. Dodać miód, bułkę tartą, jabłka obrane i starte na grubej tarce, bakalie, olejek i na koniec dodać lekko mieszając ubite na sztywno białka.
  7. Gotową masę wyłożyć na ciasto. Piec około godziny w nagrzanym do piekarniku.
  8. Przygotować lukier: wsypywać do cukru pudru wodę, energicznie mieszając, dodawać po trochu aż do uzyskania konsystencji gęstej śmietany.
  9. Gdy ciasto wystygnie, wierzch udekorować lukrem.

rada

Można podwoić składniki ciasta i dać ciasto również na masę makową, układając je dowolnie w formie szachownicy, warkoczy itp i na to także należy dać lukier.

Mililitry, szklanki, łyżki...

Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

Kilka dobrych rad...

Święta nie muszą oznaczać kupowania ogromnych ilości jedzenia, stania w kolejkach w supermarketach, a potem wyrzucania niedojedzonych resztek i katowania się dietą przez następnych kilka miesięcy. Przeczytaj nasz artykuł "Potrawy na Boże Narodzenie smacznie i tanio" a dowiesz się, jak nie wydać fortuny na pyszną świąteczną ucztę.

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie