Mazurek bakaliowy na waflu

Bardzo świąteczny mazurek bakaliowy! Przepis dostałam od mojej cioci, która robi go już od wielu lat.

Magpie Washington, Stany Zjednoczone

Składniki

ilość sztuk: 1 forma o wielkości 27x36 cm

  • 1 wafel
  • Nadzienie
  • 1/2 szkl. posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczy
  • 1/2 szkl. cienko pokrojonych fig
  • 1/2 szkl. cienko pokrojonych daktyli
  • 1/2 szkl. cienko pokrojonych moreli
  • 1/2 szkl. rodzynek, sparzonych na parze
  • 1/2 szkl. posiekanych orzechów włoskich
  • 2/3 szkl. posiekanych obranych migdałów
  • Masa
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1/2 szkl. cukru pudru
  • 50 g migdałów, obranych i zmielonych
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 70 g masła o temperaturze pokojowej
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka soku z cytryny

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 30min. 

  1. Rozgrzać piekarnik do 190 stopni C.
  2. Wyłożyć dno blachy równo wyciętym waflem. Wymieszać owoce z orzechami i ułożyć na wierzchu wafla.
  3. Zmiksować jajko z żółtkiem i cukrem pudrem przez 5 minut. Dodać migdały, wanilię, masło, bułkę tartą i sok z cytryny. Dobrze wymieszać.
  4. Wlać masę na warstwę owoców i równo rozprowadzić. Piec w nagrzanym piekarniku przez 15 minut.
  5. Ostudzić i polać ulubioną polewą czekoladową. Pokroić na kwadratowe kawałki i podawać do stołu.

Mililitry, szklanki, łyżki...

Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie