Zaloguj się Zarejestruj się

Mazurek bakaliowy na waflu

Bardzo świąteczny mazurek bakaliowy! Przepis dostałam od mojej cioci, która robi go już od wielu lat.

Magpie Washington, Stany Zjednoczone

Składniki
ilość sztuk: 1 forma o wielkości 27x36 cm

  • 1 wafel
  • Nadzienie
  • 1/2 szkl. posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczy
  • 1/2 szkl. cienko pokrojonych fig
  • 1/2 szkl. cienko pokrojonych daktyli
  • 1/2 szkl. cienko pokrojonych moreli
  • 1/2 szkl. rodzynek, sparzonych na parze
  • 1/2 szkl. posiekanych orzechów włoskich
  • 2/3 szkl. posiekanych obranych migdałów
  • Masa
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1/2 szkl. cukru pudru
  • 50 g migdałów, obranych i zmielonych
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 70 g masła o temperaturze pokojowej
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka soku z cytryny

Sposób przygotowania
Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 30min. 

  1. Rozgrzać piekarnik do 190 stopni C.
  2. Wyłożyć dno blachy równo wyciętym waflem. Wymieszać owoce z orzechami i ułożyć na wierzchu wafla.
  3. Zmiksować jajko z żółtkiem i cukrem pudrem przez 5 minut. Dodać migdały, wanilię, masło, bułkę tartą i sok z cytryny. Dobrze wymieszać.
  4. Wlać masę na warstwę owoców i równo rozprowadzić. Piec w nagrzanym piekarniku przez 15 minut.
  5. Ostudzić i polać ulubioną polewą czekoladową. Pokroić na kwadratowe kawałki i podawać do stołu.

Mililitry, szklanki, łyżki...

Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie