Mazurek bakaliowy na waflu

    Mazurek bakaliowy na waflu

    3polubienia
    30min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Bardzo świąteczny mazurek bakaliowy! Przepis dostałam od mojej cioci, która robi go już od wielu lat.

    Magpie Washington, Stany Zjednoczone

    Składniki
    ilość sztuk: 1 forma o wielkości 27x36 cm

    • 1 wafel
    • Nadzienie
    • 1/2 szkl. posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczy
    • 1/2 szkl. cienko pokrojonych fig
    • 1/2 szkl. cienko pokrojonych daktyli
    • 1/2 szkl. cienko pokrojonych moreli
    • 1/2 szkl. rodzynek, sparzonych na parze
    • 1/2 szkl. posiekanych orzechów włoskich
    • 2/3 szkl. posiekanych obranych migdałów
    • Masa
    • 1 jajko
    • 1 żółtko
    • 1/2 szkl. cukru pudru
    • 50 g migdałów, obranych i zmielonych
    • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
    • 70 g masła o temperaturze pokojowej
    • 2 łyżki bułki tartej
    • 1 łyżka soku z cytryny

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 190 stopni C.
    2. Wyłożyć dno blachy równo wyciętym waflem. Wymieszać owoce z orzechami i ułożyć na wierzchu wafla.
    3. Zmiksować jajko z żółtkiem i cukrem pudrem przez 5 minut. Dodać migdały, wanilię, masło, bułkę tartą i sok z cytryny. Dobrze wymieszać.
    4. Wlać masę na warstwę owoców i równo rozprowadzić. Piec w nagrzanym piekarniku przez 15 minut.
    5. Ostudzić i polać ulubioną polewą czekoladową. Pokroić na kwadratowe kawałki i podawać do stołu.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis