Mazurek królewski

    Mazurek królewski

    3polubienia
    1godz.


    Zrobione przez 1 osobę

    Wspaniały mazurek królewski z migdałami i skórką z pomarańczy, którego nie powinno zabraknąć na wielkanocnym stole.

    Magpie Washington, Stany Zjednoczone

    Składniki
    ilość sztuk: 1 forma o wielkości 27x36 cm

    • 220 g masła o temperaturze pokojowej
    • 1 i 1/4 szkl. cukru
    • 225 g migdałów, obranych i zmielonych
    • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
    • starta skórka z 1 pomarańczy
    • białka z 5 jajek
    • 1 i 1/2 szkl. mąki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Zmiksować masło z cukrem na wysokich obrotach przez 5 minut. Dodać migdały, wanilię i skórkę z pomarańczy. Wymieszać.
    2. Utrzeć białka na sztywno. Dodawać do masy na przemian mąkę i ubite białka. Lekko wymieszać.
    3. Rozprowadzić ciasto na wysmarowaną masłem blachę o wielkości 27x36 cm. Piec w nagrzanym do 175ºC piekarniku przez 40 minut. Ostudzić. Można polać ulubioną polewą czekoladową lub posypać płatkami migdałów. Pokroić na kwadratowe kawałki i podawać do stołu.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis