Kotlety schabowe panierowane

    (1)
    30 min

    Nie ma nic lepszego od wspaniałych polskich kotletów schabowych. Najlepiej podawać z ziemniaczkami puree i mizerią.

    Sylwka

    Washington, Stany Zjednoczone
    Zrobione przez 20 osób

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 4 kawałki schabu bez kości
    • 2 łyżki mąki
    • 1 jajko
    • 1 szklanka bułki tartej
    • olej do smażenia
    • czosnek granulowany
    • sól i pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Opłukać schab w letniej wodzie. Położyć na desce najlepiej ułożonej na ściereczce. Rozbić kotlety tak, aby podwoiły swoją powierzchnię. Posypać z obu stron solą, pieprzem i czosnkiem.
    2. Przygotować sobie 3 talerze, jeden z mąką, drugi z rozbełtanym jajkiem i trzeci z bułką tartą. Obtoczyć kotlety w mące, następnie w jajku i bułce.
    3. Smażyć na gorącym oleju po 2 minuty z każdej strony aż kotlety ładnie się przyrumienią. Przykryć pokrywką i dalej smażyć na mniejszym ogniu po 4-5 minut z każdej strony. Należy sprawdzić kotlety od czasu do czasu, żeby nie dopuścić do przypalenia.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (1)

    Komentarze po polsku (1)

    Amieszka
    autor:
    0

    schabowe smażę tylko na smalcu  -  24 kwi 2017

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis