Kotlety schabowe panierowane

    Kotlety schabowe panierowane

    9polubień
    30min.


    Zrobione przez 13 osób

    Nie ma nic lepszego od wspaniałych polskich kotletów schabowych. Najlepiej podawać z ziemniaczkami puree i mizerią.

    Sylwka Washington, Stany Zjednoczone

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 4 kawałki schabu bez kości
    • 2 łyżki mąki
    • 1 jajko
    • 1 szklanka bułki tartej
    • olej do smażenia
    • czosnek granulowany
    • sól i pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Opłukać schab w letniej wodzie. Położyć na desce najlepiej ułożonej na ściereczce. Rozbić kotlety tak, aby podwoiły swoją powierzchnię. Posypać z obu stron solą, pieprzem i czosnkiem.
    2. Przygotować sobie 3 talerze, jeden z mąką, drugi z rozbełtanym jajkiem i trzeci z bułką tartą. Obtoczyć kotlety w mące, następnie w jajku i bułce.
    3. Smażyć na gorącym oleju po 2 minuty z każdej strony aż kotlety ładnie się przyrumienią. Przykryć pokrywką i dalej smażyć na mniejszym ogniu po 4-5 minut z każdej strony. Należy sprawdzić kotlety od czasu do czasu, żeby nie dopuścić do przypalenia.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis