Grzane wino

    Grzane wino

    4polubienia
    12min.


    Zrobione przez 10 osób

    Będąc w Zakopanem dostałam ten przepis od jednej z góralek. Doskonałe wino po jeździe na nartach lub innych sportach zimowych.

    Magpie Washington, Stany Zjednoczone

    Składniki
    ilość sztuk: 1 litr wina

    • 1 litr czerwonego wina
    • 1 szkl. cukru
    • 1 łyżeczka goździków
    • ½ łyżeczki cynamonu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 7min.  ›  Gotowe w: 12min. 

    1. Połączyć wszystkie składniki w garnku i dobrze podgrzać, ale nie doprowadzić do wrzenia.
    2. Podawać w kubkach lub w szklankach z grubym dnem.

    Rada:

    Ilość cukru zależy od wina, które wybierzecie. Jeśli wino jest słodkie to należy dodać mniej cukru - do smaku.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    autor:
    1

    Dodałem jeszcze plasterki pomarańczy i kawałek imbiru - grzaniec wyszedł naprawdę bardzo smaczny, ale zdecydowanie za słodki. Jeśli planujecie pić więcej niż jedną szklankę, polecam dać połowę cukru. - 04 sty 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis