Zaloguj się Zarejestruj się

Zupa z suszonych grzybów

Bardzo dobra zupa nie tylko na święta. Najlepiej serwować z kluskami, makaronem lub kaszą jęczmienną.

Magpie Washington, Stany Zjednoczone

Składniki
ilość porcji: 8 

  • 30 g suszonych grzybów
  • 1 szkl. wody
  • 6 szkl. wody
  • 1 duża cebula, pokrojona w kostkę
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 2 selery naciowe
  • sól do smaku
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki zimnej wody
  • 1 łyżeczka posiekanego koperku

Sposób przygotowania
Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

  1. Dokładnie oczyścić grzyby szczoteczką. Namoczyć w jednej szklance wody przez 2 godziny. Dodać 6 szklanek wody i cebulę. Gotować na wolnym ogniu przez 20 minut.
  2. Dodać warzywa i doprawić do smaku solą. Gotować na wolnym ogniu przez kolejne 20 minut. Odcedzić i pokroić grzyby na drobne plasterki.
  3. Podsmażyć mąkę z masłem na złoto i rozwodnić 3 łyżkami zimnej wody, dodać do zupy. Dodać do zupy również grzyby i doprowadzić do wrzenia. Wsypać koperek. Serwować z kluskami, makaronem lub kaszą jęczmienną.

Kilka dobrych rad...

Święta nie muszą oznaczać kupowania ogromnych ilości jedzenia, stania w kolejkach w supermarketach, a potem wyrzucania niedojedzonych resztek i katowania się dietą przez następnych kilka miesięcy. Przeczytaj nasz artykuł "Potrawy na Boże Narodzenie smacznie i tanio" a dowiesz się, jak nie wydać fortuny na pyszną świąteczną ucztę.

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie