Zupa z suszonych grzybów

    Zupa z suszonych grzybów

    4polubienia
    1godz.


    Zrobione przez 4 osoby

    Bardzo dobra zupa nie tylko na święta. Najlepiej serwować z kluskami, makaronem lub kaszą jęczmienną.

    Magpie Washington, Stany Zjednoczone

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 30 g suszonych grzybów
    • 1 szkl. wody
    • 6 szkl. wody
    • 1 duża cebula, pokrojona w kostkę
    • 2 marchewki
    • 1 pietruszka
    • 2 selery naciowe
    • sól do smaku
    • 1 łyżka mąki
    • 2 łyżki masła
    • 3 łyżki zimnej wody
    • 1 łyżeczka posiekanego koperku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Dokładnie oczyścić grzyby szczoteczką. Namoczyć w jednej szklance wody przez 2 godziny. Dodać 6 szklanek wody i cebulę. Gotować na wolnym ogniu przez 20 minut.
    2. Dodać warzywa i doprawić do smaku solą. Gotować na wolnym ogniu przez kolejne 20 minut. Odcedzić i pokroić grzyby na drobne plasterki.
    3. Podsmażyć mąkę z masłem na złoto i rozwodnić 3 łyżkami zimnej wody, dodać do zupy. Dodać do zupy również grzyby i doprowadzić do wrzenia. Wsypać koperek. Serwować z kluskami, makaronem lub kaszą jęczmienną.

    Kilka dobrych rad...

    Święta nie muszą oznaczać kupowania ogromnych ilości jedzenia, stania w kolejkach w supermarketach, a potem wyrzucania niedojedzonych resztek i katowania się dietą przez następnych kilka miesięcy. Przeczytaj nasz artykuł "Potrawy na Boże Narodzenie smacznie i tanio" a dowiesz się, jak nie wydać fortuny na pyszną świąteczną ucztę.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis