Omlet hiszpański

    Omlet hiszpański

    5polubień
    1godz.


    Zrobione przez 22 osoby

    Pycha omlet, który jadłam po raz pierwszy u mojej koleżanki Hiszpanki. Super na lunch lub kolację. Najlepiej podawać z czerwonym winem.

    Kasia London, England, Wielka Brytania

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 kg ziemniaków, obranych i pokrojonych w nieregularne kształty o wielkości około 3 cm
    • 1 duża cebula
    • 150 ml oleju
    • 6 jajek
    • sól do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Połączyć cebulę z ziemniakami i dodać odrobinę soli. Podgrzać olej w patelni teflonowej, wrzucić ziemnaki z cebulą i smażyć mieszając od czasu do czasu około 20-30 minut aż ziemniaki będą miękkie, ale nie chrupiące. Po smażeniu odsączyć nadmiar oleju.
    2. Do osobnej miski wbić 6 jajek i dodać sól do smaku. Następnie dodać mieszankę ziemniaków i dobrze wymieszać. Odstawić na 2-3 minuty i z powrotem wrzucić na patelnię z odrobiną oleju.
    3. Smażyć na średnio-małym ogniu i stopniowo zmniejszać ogień aż spód omletu będzie ugotowany (zauważysz, że omlet jest mniej mokry z zewnątrz).
    4. Następnie przewrócić omlet na drugą stronę. Można to zrobić przykrywając patelnię dużym płytkim talerzem (najlepiej większym od patelni), następnie przewrócić patelnię na drugą stronę, aby omlet wylądował na talerzu.
    5. Zsunąć omlet z powrotem na patelnię i gotować na małym ogniu przez kolejne 5-10 minut. Gotowe!

    Rada:

    Trzeba uważać, żeby nie przypalić omleta i przewrócić w odpowiednim czasie tak aby się nie przełamał.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    autor:
    0

    Super ! - 18 kwi 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis