Pizza salami na grubym cieście i chrupiącym spodzie - prodiż

    Pizza salami na grubym cieście i chrupiącym spodzie - prodiż

    1polubienie
    2godz.30min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Pizza pieczona w prodiżu z grzałką góra-dół. Przekonałam się do korzystania z prodiża przy wypieku mięsa - jest wyjątkowo kruche i soczyste, jak i ryby i pizza. Ciasto na pizzę wyrabiam w automacie do chleba i cały czas wyrastania to 1 godz. 25 min.

    ziutula Pomorskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • Ciasto
    • 180 ml letniej wody
    • 1 łyżeczka soli i cukru
    • 1 łyżka oleju
    • 300 g przesianej mąki
    • 1 płaska łyżeczka suchych drożdży
    • Dodatkowo
    • 200 g pieczarek, pokrojonych w plasterki
    • 4 cebule, posiekane
    • 4 łyżki ketchupu
    • 1 łyżka oregano
    • 8 plastrów salami
    • 1 cebula w plastrach
    • 1 pomidor w plastrach
    • 6 plastrów żółtego sera

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowanie: 35min.  ›  +1godz.30min. wyrastanie  ›  Gotowe w: 2godz.30min. 

    1. Do pojemnika automatu do chleba włożyć składniki na ciasto według podanej kolejności i włączyć program "wyrabianie ciasta" (z wyrastaniem) - czas trwania 1,25 min.
    2. Podsmażyć pieczarki z cebulą.
    3. Gdy program zakończy wyrabianie ciasta, wyjąć i rozwałkować placek na grubość ok 1,5-2 cm.
    4. Do prodiża włożyć papier do wypieków, ułożyć na nim placek z ciasta i nakłuć gęsto widelcem.
    5. Zostawić na 10 min. do podrośnięcia.
    6. Na placek nałożyć ketchup, a nastęnie oregano, pieczarki, salami, pomidory z cebulą i ser.
    7. Włączyć prodiż i piec ok 30-40 min.
    8. Po upieczeniu wyjąć pizzę z papierem i zostawić na 5-10 min. do ostudzenia.
    9. SMACZNEGO!!!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis