Karp zapiekany w pieczarkach

    Karp zapiekany w pieczarkach

    13polubień
    55min.


    Zrobione przez 5 osób

    Bardzo ciekawa propozycja na świąteczny stół. Goście na pewno będą zdziwieni i ...zachwyceni! Zamiast pieczarek można użyć 200 g świeżych borowików.

    oleńka Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 5 

    • 1 kg karpia (filety lub dzwonka)
    • 100 g pieczarek
    • 2 łyżki masła
    • 100 g cebuli
    • 4 łyżki masła
    • 125 ml śmietany
    • 5 łyżek startego ostrego sera żółtego
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 35min.  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. W garnuszku stopić 4 łyżki masła.
    2. Filety lub dzwonka z karpia umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Ułożyć w żaroodpornym naczyniu, posolić i polać stopionym masłem. Wstawić do piekarnika na 15 minut.
    3. Oczyścić pieczarki i pokroić w cienkie pasterki. Cebulę pokroić w krążki. Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła, dodać pieczarki, cebulę i 2 łyżki wody, doprawić solą i pieprzem, dusić przez 10 minut.
    4. Karpia wyjąć z piekarnika, pokryć pieczarkami z cebulką, polać lekko osoloną śmietaną, a na koniec posypać żółtym serem.
    5. Piec jeszcze przez 10 minut, aż ser się zrumieni.

    Kilka dobrych rad...

    Święta nie muszą oznaczać kupowania ogromnych ilości jedzenia, stania w kolejkach w supermarketach, a potem wyrzucania niedojedzonych resztek i katowania się dietą przez następnych kilka miesięcy. Przeczytaj nasz artykuł "Potrawy na Boże Narodzenie smacznie i tanio" a dowiesz się, jak nie wydać fortuny na pyszną świąteczną ucztę.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    Amieszka
    autor:
    1

    Karpia zastąpiłam dorszem, a wszystko podałam z ryżem. Świetne, lekkie danie. - 24 cze 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis