Zapiekanka rybno-makaronowa

    Zapiekanka rybno-makaronowa

    6polubień
    55min.


    Zrobione przez 13 osób

    Jeśli znudziły Ci się tradycyjnie panierowane filety rybne, spróbuj zapiekankę. Dorsz z makaronem i cebulką w śmietanie. Palce lizać!

    oleńka Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 300 g makaronu kolanka
    • 2 łyżki masła
    • 1/2 kg filetów z dorsza (może być też szczupak, sum lub lin)
    • 2 łyżki masła
    • 1 cebula
    • 1 kostka rosołowa
    • 125 ml śmietany 18%
    • 1 jajko
    • sól i pieprz do smaku
    • 3 łyżki startego sera żółtego (np. tylżyckiego)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. Makaron ugotować w dużej ilości osolonej wody. Odcedzić, przelać gorącą wodą, dodać 2 łyżki masła, wymieszać i odstawić.
    2. Filety rybne umyć i osuszyć, a następnie pokroić na kawałki wielkości 2 cm.
    3. Cebule pokroić w krążki i podsmażyć na jasnozłoty kolor. Dodać na patelnię rybę, oprószyć solą i pieprzem, dolać ok. 1/4 szklanki wody, przykryć patelnię i dusić całość około 20 minut.
    4. Rozgrzać piekarnik do 190 stopni C.
    5. Przygotować sos: w miseczce wymieszać kostkę rosołową z 2 łyżkami wody. Dodać śmietanę i jajko i dobrze wymieszać całość.
    6. Naczynie żaroodporne posmarować tłuszczem, a następnie ułożyć warstwę z połowy makaronu. Na to położyć uduszoną rybę z cebulką i przykryć makaronem. Zalać całość sosem, nie mieszać! Posypać żółtym serem.
    7. Piec w nagrzanym piekarniku przez ok. 15 minut aż ser się zrumieni.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (2)

    autor:
    9

    - - 25 lis 2013

    Amieszka
    autor:
    4

    - - - 13 gru 2014

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis