Ryba w sosie beszamelowym

    Ryba w sosie beszamelowym

    27polubień
    45min.


    Zrobione przez 26 osób

    Ryba zapiekana w pysznym sosie. Najlepiej smakuje tu: karp, lin, dorsz, szczupak, leszcz lub sandacz.

    oleńka Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 700 g filetów rybnych
    • 3 łyżki masła
    • 1 łyżeczka soli
    • SOS BESZAMELOWY
    • 4 łyżki masła
    • 2 łyżki mąki
    • 250 ml mleka
    • 125 ml śmietany
    • 1 żółtko
    • sól do smaku
    • sok z cytryny do smaku
    • 4 łyżki startego sera żółtego (tylżyckiego lub szwajcarskiego)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Jeśli przygotowujemy potrawę z dorsza należy go najpierw skropić sokiem z cytryny i odstawić na chwilę.
    2. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.
    3. Na dnie żaroodpornego naczynia stopić 1,5 łyżki masła. Włożyć na to filety rybne i położyć na nie 1,5 łyżki masła w kawałeczkach. Piec przez 15 minut.
    4. W międzyczasie przygotować sos: w garnku stopić 4 łyżki masła, dodać mąkę, stale mieszając trzepaczką. Podsmażyć, ale nie zrumienić. Kiedy masa lekko zgęstnieje dodać mleko, nadal mieszając. Lekko posolić, zagotować. Doprawić sokiem z cytryny, a następnie dodać śmietanę. Cały czas mieszając podgrzewać i gdy sos będzie bardzo ciepły dodać żółtko. Mieszając podgrzewać jeszcze przez chwilę. Odstawić.
    5. Podpieczoną rybę polać sosem beszamelowym. Posypać startym serem. Wstawić do gorącego piekarnika na kolejne 15 minut.

    Kilka dobrych rad...

    Święta nie muszą oznaczać kupowania ogromnych ilości jedzenia, stania w kolejkach w supermarketach, a potem wyrzucania niedojedzonych resztek i katowania się dietą przez następnych kilka miesięcy. Przeczytaj nasz artykuł "Potrawy na Boże Narodzenie smacznie i tanio" a dowiesz się, jak nie wydać fortuny na pyszną świąteczną ucztę.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    autor:
    4

    Super szybki i smaczny dorsz - 13 lut 2014

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis