Łosoś z rusztu

    Łosoś z rusztu

    2polubienia
    1godz.25min.


    Zrobione przez 5 osób

    Prosty sposób na łososia z grilla, którego można tak przygotować na co dzień lub od święta. Można go też w ten sposób upiec na funkcji "grill".

    oleńka Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 4 dzwonka z łososia
    • 1 łyżeczka soli
    • 2 łyżki oleju
    • 4 kawałeczki masła
    • 1 cytryna

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  +1godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 1godz.25min. 

    1. Dzwonka łososia umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Dokładnie posolić każdy kawałek i odstawić na 1 godzinę.
    2. Rozgrzać grill lub ruszt.
    3. Po upływie godziny osuszyć papierowym ręcznikiem kawałki ryby, a następnie posmarować olejem. Kłaść rybę na silnie rozgrzany ruszt. Piec 15 minut. Po upływie połowy czasu rybę delikatnie odwrócić.
    4. Ryba jest gotowa, gdy jest rumiana i miękka. Można ją sprawdzić wykałaczką lub widelcem.
    5. Upieczonego łososia ułożyć na półmisku, a na wierzch każdego dzwonka ułożyć kawałek masła. Skropić całość obficie cytryną. Przybrać plastrami cytryny.

    Kilka dobrych rad...

    Święta nie muszą oznaczać kupowania ogromnych ilości jedzenia, stania w kolejkach w supermarketach, a potem wyrzucania niedojedzonych resztek i katowania się dietą przez następnych kilka miesięcy. Przeczytaj nasz artykuł "Potrawy na Boże Narodzenie smacznie i tanio" a dowiesz się, jak nie wydać fortuny na pyszną świąteczną ucztę.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    autor:
    0

    Naprawdę dobre..bez urazy..ale ja dodaję zamiast soku z cytryny..sok z limonki i rozmaryn..proszę spróbować..naprawdę pyszne..zwłaszcza w gronie znajomych na grillu. Do tego dobre piwo np. staropramen i impreza super. Kazdy robi wg. gustu - 20 mar 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis