Ryba po japońsku

    Ryba po japońsku

    6polubień
    55min.


    Zrobione przez 15 osób

    Tak samo, jak ryby po grecku nie je się w Grecji, tak ryby po japońsku nie je się w Japonii. I nawet trochę przypomina rybę po grecku :)

    oleńka Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • ZALEWA
    • 4 szklanki wody
    • 12 łyżek octu 10%
    • 2/3 szklanki oleju
    • 6 łyżek ostrego ketchupu
    • 1 słoiczek koncentratu pomidorowego
    • 6 łyżek cukru
    • 1 łyżka soli
    • DODATKI
    • 2 liście laurowe
    • 3 ziarenka ziela angielskiego
    • 4 cebule pokrojone w kostkę
    • 6 ogórków konserwowych pokrojonych w paski
    • 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę
    • 1 zielona papryka pokrojona w kostkę
    • 1 żółta papryka pokrojona w kostkę
    • RYBA
    • 1,3 kg filetów z dorsza lub mintaja
    • 1 łyżka vegety
    • 1 jajko, roztrzepane
    • bułka tarta do panierowania
    • olej do smażenia

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. W garnku wymieszać wodę z octem, olejem, ketchupem, koncentratem pomidorowym, cukrem i solą i gotować przez 7-8 minut. Zdjąć z ognia.
    2. Do ugotowanej zalewy dodać liście laurowe, ziele angielskie, cebulę, ogórki i paprykę. Dobrze wymieszać całość. Odstawić.
    3. Filety rybne pokroić na mniejsze kawałki i posypać vegetą. Opanierować w jajku i w bułce tartej, a następnie usmażyć na rumiano.
    4. W dużym naczyniu lub w salaterce układać na przemian warstwy sosu i ryby. Odstawić na kilka godzin do lodówki, żeby smaki się wymieszały.

    Kilka dobrych rad...

    Święta nie muszą oznaczać kupowania ogromnych ilości jedzenia, stania w kolejkach w supermarketach, a potem wyrzucania niedojedzonych resztek i katowania się dietą przez następnych kilka miesięcy. Przeczytaj nasz artykuł "Potrawy na Boże Narodzenie smacznie i tanio" a dowiesz się, jak nie wydać fortuny na pyszną świąteczną ucztę.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis