Śledzie po cygańsku

    Śledzie po cygańsku

    37polubień
    3godz.15min.


    Zrobione przez 22 osoby

    Sałatka śledziowa z sosem czosnkowo-ketchupowym. Pyszna!

    oleńka Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 250 g śledzi matiasów
    • 2 ogórki z octu
    • 2 cebulki
    • 1/2 słoiczka marynowanych pieczarek
    • 2 ząbki czosnku
    • 1/3 szklanki oleju
    • 2-3 łyżki ketchupu
    • 1 łyżka musztardy

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  +3godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 3godz.15min. 

    1. Jeśli śledzie są bardzo słone - wymoczyć je przez godzinę w mleku. Pokroić w centymetrowe paski. Ogórki, cebulę i pieczarki pokroić w drobną kostkę. Wymieszać w średniej misce
    2. W osobnej misce przygotować sos: wymieszać olej z ketchupem, musztardą i rozgniecionymi ząbkami czosnku.
    3. Dodać sos do miski z pozostałymi składnikami i wymieszać dobrze całość. Odstawić do lodówki na 2-3 godziny.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (3)

    KasiaBalawejder
    21

    super przepis wychodzi pycha!!! ja dodałam jeszcze groszek z puszki polecam!!! - 31 gru 2012

    ZuzaPokorna
    autor:
    3

    sałatka jest naprawdę wy_bo-rna!!!!!Polecam - 11 gru 2013

    BeataMojskaStenzel
    0

    Super przepis wszystkim te śledzie smakowały - 23 paź 2016

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis