Zaloguj się Zarejestruj się

Śledzie Pani Majeczki

Śledzie słodko-kwaśne, w musztardzie, z cebulą i ogórkami konserwowymi. Przepis dostałam od Pani Majeczki, która wraz z rodziną smakuje się w śledziach, zwłaszcza w czasie Świąt i karnawału.

oleńka Dolnośląskie, Polska

Składniki
ilość porcji: 4 

  • 3 podwójne filety ze śledzia (najlepiej marynowane z cebulką, ale bez oleju)
  • 1 cebula pokrojona w piórka
  • 2 małe ogórki konserwowe pokrojone w plasterki
  • 2 łyżki musztardy
  • 1 łyżka octu
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżki wody z ogórków konserwowych

Sposób przygotowania
Przygotowanie: 15min.  ›  +2godz. marynowanie  ›  Gotowe w: 2godz.15min. 

  1. Pokrojoną cebulę zalać w miseczce wrzątkiem. Odstawić na 2 minuty, a następnie odcedzić.
  2. Śledzie pokroić w średniej wielkości kawałki. Posmarować dokładnie musztardą. Włożyć część śledzi do słoika, przykryć warstwą ogórków i cebuli, a następnie powtórzyć warstwy.
  3. Całość zalać łyżką octu, łyżką oleju i dwoma łyżkami wody z ogórków.
  4. Odstawić na co najmniej 2 godziny do lodówki.

Kilka dobrych rad...

Święta nie muszą oznaczać kupowania ogromnych ilości jedzenia, stania w kolejkach w supermarketach, a potem wyrzucania niedojedzonych resztek i katowania się dietą przez następnych kilka miesięcy. Przeczytaj nasz artykuł "Potrawy na Boże Narodzenie smacznie i tanio" a dowiesz się, jak nie wydać fortuny na pyszną świąteczną ucztę.

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie