Mleczne lody z truskawkami

    Mleczne lody z truskawkami

    2polubienia
    5godz.15min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Lody i sorbety.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 225 g drobnego cukru
    • 150 ml wody
    • 900 g świeżych truskawek (plus kilka do przybrania)
    • sok z 1/2 cytryny
    • sok z 1/2 pomarańczy
    • 300 ml śmietanki (36%)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  +4godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 5godz.15min. 

    1. W garnku o grubym dnie umieścić cukier oraz wodę i podgrzewać, mieszając aż cukier się rozpuści. Doprowadzić do wrzenia i gotować 5 minut bez mieszania, aż powstanie syrop. Pod koniec gotowania zmniejszyć ogień, aby syrop się nie przypalił. Zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia na godzinę.
    2. W tym czasie przetrzeć truskawki przez nylonowe sito na puree. Kiedy syrop ostygnie, dodać puree z truskawek oraz sok z cytryny i pomarańczy. Starannie wymieszać. Śmietankę ubić na sztywno i wstawić do lodówki, do chwili kiedy będzie potrzebna.
    3. Jeśli używa się maszynki do robienia lodów, masę truskawkową połączyć z ubitą śmietanką, całość przenieść do maszynki i postępować według instrukcji producenta. Gdy lody wykonuje się bez maszynki: masę owocową wstawić w pojemniku do zamrażania na 1-2 godziny do zamrażarki. Kiedy przy ściankach naczynia zawartość zacznie zamrażać, przenieść ją od miski i wymieszać widelcem lub za pomocą robota kuchennego na gładką masę. Wmieszać śmietankę i wstawić z powrotem do zamrażarki na kolejne 2-3 godziny, aż stwardnieje. Jeśli lody mają być dłużej przechowywane, przykryć pojemnik pokrywką. Lody podawać z przybraniem ze świeżych truskawek.

    skrócenie czasu gotowania

    Robić za pomocą maszynki do robienia lodów.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis