Pstrąg saute

    Pstrąg saute

    4polubienia
    35min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Najprostszy sposób na pstrąga. Podkreśla jego wyjątkowy, delikatny smak!

    oleńka Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 2 pstrągi patroszone
    • 1 cytryna
    • sól
    • natka pietruszki do ozdobienia
    • mąka do panierowania
    • olej lub masło do smażenia

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Pstrągi umyć, osuszyć, oprószyć mąką.
    2. Rozgrzać piekarnik do 190 stopni C.
    3. Rozgrzać na patelni tłuszcz na średnio-dużym ogniu. Smażyć pstrągi po obydwu stronach aż się przypieką.
    4. Delikatnie przełożyć do naczynia żaroodpornego i podpiec jeszcze przez 10-15 minut w nagrzanym piekarniku. Uważać, żeby ryba nie wyschła!
    5. Podawać z klinami z cytryny i udekorowane natką pietruszki.

    Kilka dobrych rad...

    Święta nie muszą oznaczać kupowania ogromnych ilości jedzenia, stania w kolejkach w supermarketach, a potem wyrzucania niedojedzonych resztek i katowania się dietą przez następnych kilka miesięcy. Przeczytaj nasz artykuł "Potrawy na Boże Narodzenie smacznie i tanio" a dowiesz się, jak nie wydać fortuny na pyszną świąteczną ucztę.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis