Ryba zapiekana z warzywami

    Ryba zapiekana z warzywami

    76polubień
    3godz.20min.


    Zrobione przez 52 osoby

    To przepis z książki kucharskiej "Kuchnia polska" z 1975 r., ale zmodyfikowany do wersji "light" :) Bez tłuszczu, za to z aromatyczną bazylią. Można użyć dorsza, karpia, szczupaka, flądry lub sandacza).

    oleńka Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 500 g filetów rybnych (np. dorsz, karp, szczupak, flądra, sandacz)
    • 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego
    • sok z 1/2 cytryny
    • 1 marchew
    • 1 cebula
    • 1 por
    • 1 pietruszka
    • 1/2 selera
    • 1 puszka pomidorów w kawałkach
    • 1 ząbek czosnku
    • 1 łyżeczka bazylii
    • 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
    • sól i pieprz do smaku
    • 3 łyżki startego żółtego sera (opcjonalnie)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  +2godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 3godz.20min. 

    1. Filety rybne opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym. Ułożyć na talerzu i skropić sokiem z cytryny, a następnie oprószyć pieprzem cytrynowym (z obydwu stron). Odstawić na co najmniej 1 godzinę.
    2. Rozgrzać piekarnik do 190 stopni C (najlepiej włączyć termoobieg).
    3. Warzywa umyć, obrać, pokroić w talarki lub w słupki. Przełożyć do garnka, dolać kilka łyżek wody i poddusić pod przykryciem na małym ogniu (ok. 10 min.). Dodać pomidory w puszce i dusić całość bez przykrycia, aż sos zgęstnieje. Dodać pokrojony w plasterki czosnek i bazylię. Pod koniec gotowania dodać natkę pietruszki i doprawić do smaku solą i pieprzem.
    4. Na dnie półmiska żaroodpornego ułożyć warstwę z połowy uduszonych w sosie warzyw. Na to ułożyć filety rybne, a następnie przykryć je warstwą z reszty warzyw. Można też posypać po wierzchu serem żółtym. Zapiekać przez 35 minut. Jeśli posypaliśmy zapiekankę po wierzchu serem, lepiej ją przykryć i odkryć tylko na ostatnie 10 minut pieczenia.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (5)

    autor:
    18

    Potrawa bardzo łatwa, przepyszna i w tej formie (bez soli i tłuszczu) również bardzo zdrowa. Ja jednak nie używam cytryny do ryb. Jakoś nigdy nie trafiło do mnie to połączenie. - 07 maj 2012

    apfel
    autor:
    10

    Pyszne danie w każdej wersji - 22 mar 2014

    autor:
    4

    dzis akurat bede robic to napewno bedzie pyszne na diete - 13 wrz 2012

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis