Ryba zapiekana z warzywami

  • 4komentarze
  • 38polubień
  • 3godz.20min.

To przepis z książki kucharskiej "Kuchnia polska" z 1975 r., ale zmodyfikowany do wersji "light" :) Bez tłuszczu, za to z aromatyczną bazylią. Można użyć dorsza, karpia, szczupaka, flądry lub sandacza).

oleńka Dolnośląskie, Polska

Składniki

ilość porcji: 4 

  • 500 g filetów rybnych (np. dorsz, karp, szczupak, flądra, sandacz)
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 marchew
  • 1 cebula
  • 1 por
  • 1 pietruszka
  • 1/2 selera
  • 1 puszka pomidorów w kawałkach
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku
  • 3 łyżki startego żółtego sera (opcjonalnie)

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  +2godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 3godz.20min. 

  1. Filety rybne opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym. Ułożyć na talerzu i skropić sokiem z cytryny, a następnie oprószyć pieprzem cytrynowym (z obydwu stron). Odstawić na co najmniej 1 godzinę.
  2. Rozgrzać piekarnik do 190 stopni C (najlepiej włączyć termoobieg).
  3. Warzywa umyć, obrać, pokroić w talarki lub w słupki. Przełożyć do garnka, dolać kilka łyżek wody i poddusić pod przykryciem na małym ogniu (ok. 10 min.). Dodać pomidory w puszce i dusić całość bez przykrycia, aż sos zgęstnieje. Dodać pokrojony w plasterki czosnek i bazylię. Pod koniec gotowania dodać natkę pietruszki i doprawić do smaku solą i pieprzem.
  4. Na dnie półmiska żaroodpornego ułożyć warstwę z połowy uduszonych w sosie warzyw. Na to ułożyć filety rybne, a następnie przykryć je warstwą z reszty warzyw. Można też posypać po wierzchu serem żółtym. Zapiekać przez 35 minut. Jeśli posypaliśmy zapiekankę po wierzchu serem, lepiej ją przykryć i odkryć tylko na ostatnie 10 minut pieczenia.

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (4)

bern1
autor:
10

Potrawa bardzo łatwa, przepyszna i w tej formie (bez soli i tłuszczu) również bardzo zdrowa. Ja jednak nie używam cytryny do ryb. Jakoś nigdy nie trafiło do mnie to połączenie. - 07 maj 2012

apfel
autor:
1

Pyszne danie w każdej wersji - 22 mar 2014

anitka
autor:
1

dzis akurat bede robic to napewno bedzie pyszne na diete - 13 wrz 2012

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie