Kutia

    Kutia

    6polubień
    19godz.


    Zrobione przez 17 osób

    Kutia to tradycyjna wigilijna potrawa kuchni kresowej, obecna także w kuchni litewskiej i białoruskiej. Jest niezwykle słodkim deserem, ale któż liczy kalorie w święta?! Koniecznie trzeba tego spróbować i jadać co rok w Wigilię, aby zachować ten tradycyjny przepis.

    oleńka Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 szklanka pszenicy łuskanej (tzw. "na kutię")
    • 1 szklanka maku
    • 1 szklanka mleka
    • 1 szklanka miodu
    • 100 g orzechów włoskich, posiekanych
    • 100 g orzechów laskowych, posiekanych
    • 100 g migdałów, drobno posiekanych
    • 100 g suszonych fig, drobno posiekanych
    • 100 g suszonych daktyli, drobno posiekanych
    • 100 g rodzynek
    • kilka kropel aromatu rumowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.  ›  Gotowanie: 6godz.  ›  +12godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 19godz. 

    1. Pszenicę opłukać na sicie, a następnie zalać w garnku gorącą wodą. Odstawić na noc. Rano pszenicę ponownie przepłukać pod bieżącą wodą i ugotować w świeżej wodzie do miękkości (ok. 4 godz.). Po ugotowaniu odcedzić i znów opłukać. Odstawić.
    2. Mak zalać wrzącym mlekiem, a następnie doprowadzić do ponownego wrzenia. Zdjąć z ognia i odstawić na co najmniej 2 godziny. Po upływie tego czasu mak odcedzić dobrze na sicie i zemleć dwa razy w maszynce.
    3. Rodzynki zalać na chwilę wrzącą wodą.
    4. Miód rozpuścić w rondelku na małym ogniu. Kiedy będzie już płynny wymieszać z makiem i z pszenicą. Dodać bakalie i aromat, wymieszać.
    5. Przełożyć kutię do miseczki i wstawić do lodówki na kilka godzin w celu schłodzenia.

    Kilka dobrych rad...

    Święta nie muszą oznaczać kupowania ogromnych ilości jedzenia, stania w kolejkach w supermarketach, a potem wyrzucania niedojedzonych resztek i katowania się dietą przez następnych kilka miesięcy. Przeczytaj nasz artykuł "Potrawy na Boże Narodzenie smacznie i tanio" a dowiesz się, jak nie wydać fortuny na pyszną świąteczną ucztę.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis