Zaloguj się Zarejestruj się

Uszka z mięsem

Uszka z mięsem drobiowym - bardzo dobre z czerwonym barszczem. Mięso jest gotowane, więc jest to wersja zdrowsza od uszek z grzybami.

oleńka Dolnośląskie, Polska

Składniki
ilość porcji: 6 

  • Ciasto
  • 1 kg mąki
  • 1 żółtko
  • ok. 1 szklanka gorącego mleka
  • Farsz
  • 800 g mięsa drobiowego (pierś, udka)
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 1 łyżka oleju
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania
Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

  1. Przygotować farsz: mięso drobiowe ugotować w osolonej wodzie (lub w wodzie z kostką rosołową). Przestudzić i obrać od kości, jeśli gotowaliśmy udka. Zmielić w blenderze.
  2. Cebulę zeszklić na patelni na niewielkiej ilości oleju. Zdjąć z ognia i dodać zmielone mięso, doprawić całość do smaku solą i pieprzem. Odstawić.
  3. Przygotować ciasto: do mąki wbić żółtko i dodać gorące mleko, szybko wyrabiać widelcem. Ciasto ma być elastyczne, ale niezbyt twarde. Jeśli będzie za gęste - dolać mleka.
  4. Gotowe ciasto rozwałkować na powierzchni posypanej mąką. Kroić na kwadraty wielkości około 4 cm. Nakładać łyżeczką farsz na środek każdego kwadrata, a następnie złożyć przeciwległe rogi i skleić boki, aby powstał trójkąt. Następnie dwa przeciwległe rogi trójkąta skleić nad "brzuszkiem" trójkąta, aby powstało uszko.
  5. Kiedy wszystkie uszka będą gotowe, zagotować w dużym garnku osoloną wodę. Wrzucać po kilka uszek na wrzątek, lekko zamieszać i czekać, aż wypłyną (ok. 10 min.). Wyjmować łyżką cedzakową.
  6. Aby ugotowane uszka się nie sklejały można je polać stopionym masłem.

Kilka dobrych rad...

Święta nie muszą oznaczać kupowania ogromnych ilości jedzenia, stania w kolejkach w supermarketach, a potem wyrzucania niedojedzonych resztek i katowania się dietą przez następnych kilka miesięcy. Przeczytaj nasz artykuł "Potrawy na Boże Narodzenie smacznie i tanio" a dowiesz się, jak nie wydać fortuny na pyszną świąteczną ucztę.

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie