Uszka do wigilijnego barszczu

    Uszka do wigilijnego barszczu

    9polubień
    1godz.5min.


    Zrobione przez 14 osób

    Pyszne, małe pierożki podawane wraz z barszczem na wigilijny stół.

    Jola Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • 2 szklanki mąki pszennej
    • 1 jajko
    • 1/2 szklanki ciepłej wody
    • łyżka masła
    • 15 dkg suszonych grzybów
    • 3 łyżki tartej bułki
    • 3 cebule
    • 3 łyżki śmietany
    • 5 łyżek oliwy
    • sól, pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  +15min. moczenie  ›  Gotowe w: 1godz.5min. 

    1. Grzybki wypłukać, namoczyć i w tej samej wodzie ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić i gdy ostygną drobno posiekać.
    2. Cebulę obrać i pokroić w bardzo drobną kostkę, posolić, wrzucić na suchą patelnię, podgrzać, dodać oliwę i smażyć aż cebula osiągnie złotawy kolor.
    3. Dodać grzybki, śmietanę, bułkę tartą. Dokładnie pomieszać. Chwilę smażyć na małym ogniu. Na koniec przyprawić do smaku solą i pieprzem.
    4. Do mąki dodać masło, jajko po trochę wody i zagnieść - wyrobić ręką ciasto na uszka. Ciasto pokroić na 3 części, rozwałkować na cienkie placki, lekko podsypując mąką.
    5. Placek pokroić w kwadraty o boku 4 cm. Na każdy kwadracik nałożyć farsz z grzybów i skleić boki, formując trójkąt. Kąty podstawy trójkąta skleić.
    6. Gotowe uszka układać na stolnicy lub bawełnianej szmatce. Gotować, wkładać do wrzącej, osolonej wody. Gdy wypłyną, odcedzić.
    7. Ciepłe uszka podać z gorącym barszczem.

    rada

    Gdyby farsz z grzybów okazał się zbyt gęsty, można dodać trochę wywaru z grzybów lub wody.

    Kilka dobrych rad...

    Święta nie muszą oznaczać kupowania ogromnych ilości jedzenia, stania w kolejkach w supermarketach, a potem wyrzucania niedojedzonych resztek i katowania się dietą przez następnych kilka miesięcy. Przeczytaj nasz artykuł "Potrawy na Boże Narodzenie smacznie i tanio" a dowiesz się, jak nie wydać fortuny na pyszną świąteczną ucztę.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    sowajola
    autor:
    7

    pomysł ze śmietaną niesamowity; uszka zyskały tylko na smaku - 11 gru 2013

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis