Wigilijny barszcz

  • 2komentarze
  • 22polubienia
  • 1godz.

Pierwsze, podstawowe danie podawane na wigilijny stół razem z uszkami. Sprawdź też mój przepis na uszka z grzybami.

Jola Dolnośląskie, Polska

Składniki

ilość porcji: 10 

  • 6-7 suszonych grzybów
  • 8 buraków
  • 4 l wody
  • 2 cebule, przekrojone na pół
  • 2 ząbki czosnku, grubo pokrojone
  • pieprz i sól do smaku
  • cukier do smaku
  • 10 ziarenek ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
  • kwasek cytrynowy (lub sok z 1 cytryny) do smaku
  • 5 łyżek oleju
  • pęczek zielonej pietruszki

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

  1. Suszone grzyby moczyć 30 minut w zimnej wodzie. Buraki umyć i gotować w wodzie około 30 minut aż zmiękną.
  2. Ostudzone buraki obrać ze skórki, pokroić w podłużne paski i wrzucić do wysokiego garnka z wodą. Dodać przekrojone na pół cebule, czosnek, odsączone grzybki i wszystkie przyprawy, kwasek i olej.
  3. Pod koniec gotowania przyprawić jeszcze do smaku według uznania. Przed podaniem posypać pokrojoną natką pietruszki.

rada

Jeżeli ktoś lubi, można dodać do gotującego się barszczu 2 pokrojone ząbki czosnku. Barszcz podawany z uszkami po ugotowaniu odcedzić.

Buraki

Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej o burakach - jak je wybierać, obierać i przygotowywać - koniecznie przeczytaj nasz artykuł: "Jak przyrządzić buraki?".

Kilka dobrych rad...

Święta nie muszą oznaczać kupowania ogromnych ilości jedzenia, stania w kolejkach w supermarketach, a potem wyrzucania niedojedzonych resztek i katowania się dietą przez następnych kilka miesięcy. Przeczytaj nasz artykuł "Potrawy na Boże Narodzenie smacznie i tanio" a dowiesz się, jak nie wydać fortuny na pyszną świąteczną ucztę.

Zobacz jak to zrobić!

Wigilijny barszcz

Wigilijny barszcz

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (2)

apfel
autor:
6

Uwielbiam domowy barszcz czerwony - ten przepis już wypróbowałam i jest pyszny! Polecam! - 15 gru 2011

Magpie
autor:
5

Pyszny barszczyk! Palce lizać! - 15 gru 2011

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie