Uszka do barszczu

    Uszka do barszczu

    12polubień
    1godz.


    Zrobione przez 24 osoby

    To przepis na uszka od mojej babci, która twierdzi, że one wcale nie są takie trudne, jak by się mogło wydawać. Wystarczy odrobina wprawy, żeby wyczuć, kiedy ciasto jest dobre. A więc zacznijcie ćwiczyć już dziś!

    oleńka Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • CIASTO
    • 1 kg mąki
    • 1 żółtko
    • około 1 szklanka gorącego mleka (lub więcej)
    • FARSZ
    • 100 g suszonych grzybów
    • 1 duża cebula
    • 2 łyżki masła
    • sól i pieprz do smaku
    • ewentualnie trochę bułki tartej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Grzyby zalać wrzątkiem w małym garnuszku, zagotować. Gotować aż zmiękną, około 20 minut. Odcedzić, drobno pokroić.
    2. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć na maśle, dodając grzyby. Kiedy cebula będzie zupełnie miękka, doprawić solą i pieprzem. Niekiedy grzyby są bardzo mokre i masa nie jest spójna, wtedy trzeba dodać nieco bułki tartej, żeby zgęstniała. Odstawić farsz.
    3. Przygotować ciasto: do mąki wbić żółtko i dodać gorące mleko, szybko wyrabiać widelcem. Ciasto ma być elastyczne, ale niezbyt twarde. Jeśli będzie za gęste - dolać mleka.
    4. Gotowe ciasto rozwałkować na powierzchni posypanej mąką. Kroić na kwadraty wielkości około 4 cm. Nakładać łyżeczką farsz na środek każdego kwadrata, a następnie złożyć przeciwległe rogi i skleić boki, aby powstał trójkąt. Następnie dwa przeciwległe rogi trójkąta skleić nad "brzuszkiem" trójkąta, aby powstało uszko.
    5. Kiedy wszystkie uszka będą gotowe, zagotować w dużym garnku osoloną wodę. Wrzucać po kilka uszek na wrzątek, lekko zamieszać i czekać, aż wypłyną (ok. 10 min.). Wyjmować łyżką cedzakową.
    6. Aby ugotowane uszka się nie sklejały można je polać stopionym masłem.

    Kilka dobrych rad...

    Święta nie muszą oznaczać kupowania ogromnych ilości jedzenia, stania w kolejkach w supermarketach, a potem wyrzucania niedojedzonych resztek i katowania się dietą przez następnych kilka miesięcy. Przeczytaj nasz artykuł "Potrawy na Boże Narodzenie smacznie i tanio" a dowiesz się, jak nie wydać fortuny na pyszną świąteczną ucztę.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (3)

    oleńka
    autor:
    34

    @kasiiuniia1990 próbowałaś zrobić i Ci nie wyszło? Nie musisz mnie od razu obrażać. Proporcje są w porządku, ale trzeba dodać tyle gorącego mleka ile zabierze mąka. - 23 gru 2013

    13

    przepis do dupy jak mozna z kg mąki i jednej szklanki mleka zrobic ciasto ???!!!masakraaa...!!! nie polecam... a Ty kobieto zastanów sie co piszesz bo wprowadzasz ludzi w błąd...!!! - 22 gru 2013

    AnetaLis
    autor:
    11

    Przepis super, uszka wyszly przepyszne! - 14 gru 2014

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis