Bigos tradycyjny

    Bigos tradycyjny

    122polubienia
    2godz.20min.


    Zrobione przez 647 osób

    Sekret pysznego bigosu tkwi w "przegryzieniu" się wszystkich smaków. Dlatego im dłużej bigos się gotuje lub odgrzewa, tym jest smaczniejszy! Najlepszy jest po kilku dniach.

    oleńka Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1,5 kg kiszonej kapusty
    • 2 cebule, drobno posiekane
    • 2 łyżki oleju
    • 1 pętko kiełbasy zwyczajnej, pokrojone w plasterki
    • 250 g wołowiny bez kości, pokrojonej w kostkę
    • 250 g cielęciny (lub łopatki wieprzowej), pokrojonej w kostkę
    • 100 g boczku, pokrojonego w kostkę
    • 150 ml czerwonego wina
    • 3 łyżki koncentratu pomidorowego (opcjonalnie)
    • 1/2 garści suszonych grzybów
    • 1/2 garści suszonych śliwek
    • 2-3 liście laurowe
    • 3-5 ziaren ziela angielskiego
    • 1 łyżka kminku
    • 1 łyżeczka majeranku
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 2godz.  ›  Gotowe w: 2godz.20min. 

    1. Kapustę przepłukać pod bieżącą wodą jeśli jest bardzo kwaśna. Odcisnąć z nadmiaru soku, a następnie poszatkować. Włożyć do dużego garnka i zalać wrzątkiem, dodać śliwki, liście laurowe i ziele angielskie. Dusić, aż zmięknie (ok. 50 minut).
    2. W międzyczasie zalać suszone grzyby wrzątkiem w małym garnuszku. Odstawić.
    3. Cebulę podsmażyć aby się zeszkliła. Do podsmażonej cebuli dodać kiełbasę i zesmażyć na rumiano.
    4. W oddzielnym garnku zagotować ok. litr wody. Do wrzątku dodać wołowinę, cielęcinę (lub łopatkę) i boczek. Gotować około 20 minut, a następnie mięso odcedzić.
    5. Gdy kapusta będzie już miękka, dodać grzyby (odcedzone i pokrojone na małe kawałki), mięso oraz cebulę z kiełbasą. Gotować na małym ogniu bez przykrycia przez 20 minut. Jeśli jest za dużo wody, należy ją odlać.
    6. Dodać czerwone wino i gotować jeszcze 15 minut. Doprawić majerankiem, kminkiem, solą i pieprzem. Dodać przecier pomidorowy (opcjonalnie) i podgrzać jeszcze dobrze całość, mieszając. Jeśli bigos jest zbyt suchy, podlać wodą po grzybach.
    7. Jeśli chcemy, by bigos był smaczniejszy, można go jeszcze dusić na małym ogniu pod przykryciem przez godzinę. Należy jednak pilnować, żeby nie przywarł i od czasu do czasu mieszać, a jeśli jest za suchy - podlać wodą z grzybów.

    Zobacz jak to zrobić!

    Bigos tradycyjny
    Bigos tradycyjny

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (39)

    DomiM
    autor:
    170

    Rodzinka była zachwycona! - 04 sty 2013

    MagdalenaHałajko
    126

    przepis super. dziekuje. wlasnie koncze ostatni etap - 02 lis 2012

    AniaDamianKroczyńscy
    95

    Przepis prosty i pyszny - 31 gru 2012

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis