Zapiekana ryba z oscypkiem, szpinakiem i ziemniakami

    Zapiekana ryba z oscypkiem, szpinakiem i ziemniakami

    3polubienia
    1godz.15min.


    Zrobione przez 1 osobę

    To doskonały sposób na zużycie resztek ryby ze świątecznego stołu. Przy okazji jest to cały obiad w jednym naczyniu, idealny na chłodne dni.

    oleńka Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 500 g filetów z dorsza lub łososia
    • kilka łyżeczek soku z cytryny
    • 1 kg ziemniaków ugotowanych w łupinach, obranych
    • 1 opakowanie (500 g) mrożonego szpinaku, rozmrożonego
    • 3 ząbki czosnku, zgniecione
    • 150 g oscypka pokrojonego w kostkę
    • sól i pieprz do smaku
    • szczypta gałki muszkatołowej
    • 50 g startego żółtego sera
    • 150 ml śmietany
    • 3 łyżki masła

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  Gotowe w: 1godz.15min. 

    1. Filety rybne umyć, osuszyć i skropić sokiem z cytryny, a następnie oprószyć solą i pieprzem. Odstawić.
    2. Rozmrożony szpinak odsączyć. W garnku stopić masło, dodać szpinak i podsmażać kilka minut. Dodać czosnek. Zdjąć z ognia. Dodać pokrojony oscypek, doprawić całość solą, pieprzem i gałką muszkatołową i wymieszać.
    3. Ugotowane ziemniaki pokroić w plastry. Śmietanę doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
    4. Wysmarować tłuszczem naczynie żaroodporne i wyłożyć na dnie warstwę plastrów ziemniaków. Następnie ułożyć warstwę z filetów rybnych, a później warstwę z masy szpinakowej. Na koniec przykryć pozostałymi ziemniakami, polać śmietaną i posypać żółtym serem.
    5. Piec w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach C przez 40 minut.
    6. Zamiast surowych filetów można dodać usmażoną lub ugotowaną rybę z poprzedniego dnia. Wówczas czas pieczenia można skrócić do 25 minut.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis