Placek kiełbaska

    Placek kiełbaska

    5polubień
    4godz.35min.


    Zrobione przez 2 osoby

    To śmieszny placek z bakaliami zwany na wschodzie Polski "kiełbaską" ze względu na podobieństwo do kiełbasy. Nie piecze się go i jest bardzo prosty.

    oleńka Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • 250 g masła
    • 100 g kakao
    • 250 g cukru pudru
    • 200 g orzechów włoskich, posiekanych
    • 250 g pralinek
    • 4 opakowania herbatników
    • 6 łyżek mleka skondensowanego
    • kilka kropel aromatu rumowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +4godz. studzenie  ›  Gotowe w: 4godz.35min. 

    1. Herbatniki i pralinki pokroić w kostkę.
    2. Do rondelka o grubym dnie włożyć masło, dodać kakao, cukier puder i mleko i podgrzewać stale mieszając na małym ogniu, aż masło się stopi i wszystkie składniki się dobrze połączą.
    3. Do ciepłej masy dodać aromat, herbatniki, pralinki i orzechy, wymieszać.
    4. Na stole rozłożyć pergamin lub folię spożywczą. Wylać masę na ten pergamin i zrolować tworząc wałek. Całość zawinąć w ściereczkę i wstawić do lodówki, aby stężała.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis