Pyszne śledzie w śmietanie

    (21)
    10 godz. 20 min

    Przepis na pyszne śledzie, które co roku wcinamy na "Śledzika"! Można też nimi uraczyć gości świątecznych, albo sylwestrowych.

    oleńka

    Dolnośląskie, Polska
    Zrobione przez 362 osoby

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 6 płatów śledzi matjasów
    • kilka łyżeczek octu
    • biały pieprz do smaku
    • 1 duża cebula
    • 3 ogórki kiszone
    • 1 duże kwaskowate jabłko
    • 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
    • szczypta cukru
    • 1 kubek śmietany 18%
    • 3 łyżki majonezu
    • 1 łyżka ostrej musztardy
    • 1 jajko na twardo, drobno posiekane

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  +10godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 10godz.20min. 

    1. Śledzie osączyć, pokroić w niewielkie kawałki, obficie skropić octem i posypać białym pieprzem. Odstawić.
    2. Cebulę, ogórki i jabłko pokroić w drobną kostkę i wymieszać z majonezem i śmietaną, musztardą, jajkiem oraz natką. Doprawić cukrem do smaku.
    3. Śledzie wymieszać z sosem. Odstawić na noc do lodówki.

    Kilka dobrych rad...

    Święta nie muszą oznaczać kupowania ogromnych ilości jedzenia, stania w kolejkach w supermarketach, a potem wyrzucania niedojedzonych resztek i katowania się dietą przez następnych kilka miesięcy. Przeczytaj nasz artykuł "Potrawy na Boże Narodzenie smacznie i tanio" a dowiesz się, jak nie wydać fortuny na pyszną świąteczną ucztę.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (21)

    Komentarze po polsku (20)

    Efeb13
    autor:
    74

    Fantastyczne!!!  -  07 lis 2012

    KrystynaWolska
    41

    pyszne,...polecam  -  11 paź 2013

    Megajra
    autor:
    36

    O matko! to też byłoby pyszne!!! Na Śledzika zrobię!  -  29 gru 2012

    Zobacz więcej ocen z innych krajów

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis