Wigilijna kapusta z fasolką

    Wigilijna kapusta z fasolką

    8polubień
    1godz.20min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Smaczne danie, które powinno znaleźć się podczas wigilijnej kolacji. Najlepiej smakuje podane ze smażoną rybą.

    Jola Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • 1 kg kapusty kiszonej
    • 20 dkg drobnej fasolki
    • 10 dkg suszonych grzybów
    • 1 marchewka
    • 4 liście laurowe
    • 6 ziarenek ziela angielskiego
    • pieprz, sól do smaku
    • 6 łyżek oleju
    • 1 szklanka wody

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  Gotowe w: 1godz.20min. 

    1. Dzień wcześniej namoczyć w gorącej wodzie fasolkę, aby spęczniała. Na drugi dzień odcedzić z fasolki wodę, zalać ponownie nową wodą i gotować na małym ogniu aż zmięknie. Odstawić.
    2. Namoczone wcześniej w wodzie grzyby wypłukać i gotować w wodzie około 10 minut. Odcedzić, gdy wystygną i pokroić na mniejsze kawałki. Odstawić.
    3. Kapustę posiekać nożem, wrzucić do garnka, wlać szklankę wody, dodać startą marchewkę, liść laurowy, ziele angielskie, olej i przyprawy. Gotować na małym ogniu około 30 minut.
    4. Do gotującej się kapusty dodać ugotowaną fasolkę i grzyby. Dalej gotować około 20 minut. Doprawić do smaku według uznania.

    rada

    Sprawdzić kapustę przed gotowaniem. Jeżeli jest zbyt kwaśna należy ją odgotować (zalać wodą, zagotować i odlać kwaśną wodę) i dopiero wtedy rozpocząć właściwe przygotowanie potrawy.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis