Pierniczki miodowe

    Pierniczki miodowe

    16polubień
    1godz.40min.


    Zrobione przez 4 osoby

    Pyszne pierniczki, na które przepis dała mi moja koleżanka i imienniczka - Ola. Ola piecze je ze swoimi dziećmi na Święta i wspólnie dekorują je tak, aby każdy był inny! Co to się na nich nie znajduje: kolorowe kosteczki z galaretki, kolorowa posypka, migdały, lukier, groszki czekoladowe i mnóstwo innych. Dekoracja pierników to świetna zabawa dla całej rodziny!

    oleńka Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • 200 g stopionego masła
    • 200 g cukru
    • 2 jajka
    • 1/2 szklanki płynnego miodu
    • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
    • skórka starta z 1 cytryny
    • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1 łyżeczka imbiru w proszku
    • 2 łyżki przyprawy do pierników
    • 500-700 g mąki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +1godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 1godz.40min. 

    1. Utrzeć jajka z cukrem. Dodać do mieszaniny stopione masło i miód i wymieszać. Dodać przyprawy i mąkę - ile zabierze. Ciasto ma być dość twarde, więc mąki trzeba dosypywać po trochu i mieszać, aż będzie wystarczająco twarde. Zawinąć ciasto w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 1 godzinę.
    2. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.
    3. Wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować na grubość ok. 3 mm. Wykrawać ciasteczka foremką. Układać na dużej blasze wyłożonej pergaminem.
    4. Piec w rozgrzanym piekarniku aż pierniki będą brązowe (ok. 20 minut). Po upieczeniu ciastka ostudzić, a następnie dekorować.
    5. Pierniki najlepiej smakują kiedy poleżą w suchym miejscu lub w szczelnym pojemniku przez kilka dni.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Kilka dobrych rad...

    Święta nie muszą oznaczać kupowania ogromnych ilości jedzenia, stania w kolejkach w supermarketach, a potem wyrzucania niedojedzonych resztek i katowania się dietą przez następnych kilka miesięcy. Przeczytaj nasz artykuł "Potrawy na Boże Narodzenie smacznie i tanio" a dowiesz się, jak nie wydać fortuny na pyszną świąteczną ucztę.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis