Kulebiak z rybą

    Kulebiak z rybą

    15polubień
    1godz.30min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Kulebiak to specjał ze wschodu Polski. Jest to pieczony pieróg nadziewany farszem mięsnym, z rybą, lub w wersji wegetariańskiej. Wbrew pozorom jest bardzo łatwy. Smakuje świetnie i pięknie się prezentuje.

    oleńka Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 2 kulebiaki

    • CIASTO
    • 300 g mąki pszennej
    • 150 g masła
    • 3 żółtka
    • szczypta soli
    • szczypta cukru
    • FARSZ
    • 400 g filetów z białej ryby (np. morszczuka, dorsza)
    • 2 łyżki oleju
    • 1 cebula drobno posiekana
    • 100 g pieczarek pokrojonych w drobną kostkę
    • 2 jajka ugotowane na twardo, posiekane
    • 1 szklanka ugotowanego ryżu
    • sól i pieprz do smaku
    • 1 łyżka posiekanej świeżej natki pietruszki
    • 1 jajko, roztrzepane

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.30min. 

    1. Przygotować ciasto: posiekać mąkę z masłem, dodać żółtka, doprawić szczyptą soli i cukru. Wyrabiać ciasto, aż składniki się dobrze połączą, a następnie owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki, żeby się schłodziło.
    2. W tym czasie przygotować farsz: Na dużą patelnię wlać olej i wodę, dodać pokrojone drobno filety, cebulę i pieczarki i poddusić całość, aż ryba będzie ugotowana, a cebula miękka. Dodać jajka, ryż i natkę pietruszki, wymieszać i doprawić do smaku.
    3. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C.
    4. Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować na cztery prostokąty - dwa większe, dwa mniejsze. Dwie formy keksówki natłuścić, a następnie dna i brzegi wyłożyć większymi prostokątami z ciasta.
    5. Do tak przygotowanych blachy wyłożyć cały farsz. Przykryć mniejszymi częściami ciasta, zlepiając brzegi. Z resztek ciasta można zrobić wzorki na wierzchu, np. kratkę lub warkocz. Posmarować po wierzchu roztrzepanym jajkiem.
    6. Piec kulebiaki w rozgrzanym piekarniku w 200 stopniach C, aż ciasto będzie z wierzchu przyrumienione.

    Ryż bez tajemnic

    Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

    Kilka dobrych rad...

    Święta nie muszą oznaczać kupowania ogromnych ilości jedzenia, stania w kolejkach w supermarketach, a potem wyrzucania niedojedzonych resztek i katowania się dietą przez następnych kilka miesięcy. Przeczytaj nasz artykuł "Potrawy na Boże Narodzenie smacznie i tanio" a dowiesz się, jak nie wydać fortuny na pyszną świąteczną ucztę.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    Amieszka
    autor:
    0

    - - 07 mar 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis