Błękitny karp wigilijny

    Błękitny karp wigilijny

    5polubień
    6godz.40min.


    Zrobione przez 4 osoby

    To danie przygotowałam pierwszy raz w życiu, gdy chciałam pokazać mojej teściowej, ze umiem gotować (wigilia 1974 rok). Udało się, a było to niemałe wyzwanie. Nie jest ono trudne, ale wymaga trochę czasu i cierpliwości. Warto je czasem zrobić, bo efekt jest ciekawy. Karp prezentuje się bardzo elegancko, wykwintnie i jest smaczny.

    apfel Podkarpackie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 5 

    • 1 świeży karp 1,5-2 kg (po wypatroszeniu)
    • 2 marchewki
    • 2 pietruszki
    • 1/3 selera
    • 1 por
    • 2-3 liście laurowe
    • 5-6 ziaren ziela angielskiego
    • 8-10 ziaren pieprzu
    • sól do smaku
    • 1 łyżeczka żelatyny
    • kilka łyżeczek octu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 2godz.10min.  ›  +4godz. tężenie  ›  Gotowe w: 6godz.40min. 

    1. Sprawić karpia oddzielając łeb (oczy wyrzucamy) i płetwy i pokroić rybę w dzwonka. Oczyścić rybę z ości i wrzucić je do garnka na zupę razem ze wszystkimi innymi odkrojonymi częściami. Dodać warzywa i przyprawy i zalać wodą. Gotować.
    2. W międzyczasie rybę skropić obficie octem.
    3. Wywar gotować powolutku przez ok.1,5-2 godz. W tym czasie ilość wywaru zredukuje się znacznie. Gotowy wywar przecedzić przez gęste sito, zagotować ponownie i dodać kawałki ryby.
    4. Gdy mięso będzie białe to znak, że ryba jest ugotowana. Delikatnie wyciągnąć ją tak, by nie uszkodzić błękitnej skórki. Jeśli wcześniej nie odfiletowaliśmy, to robimy to teraz.
    5. Następnie należy sklarować wywar, czyli do gotującego wywaru wlać roztrzepane białko jajka i energicznie mieszać, najlepiej trzepaczką. Białko się zetnie i zabierze mętne drobinki wywaru. Przecedzić wywar jeszcze raz wkładając dodatkowo na sitko gazę. Wmieszać rozpuszczoną żelatynę i zagotować. (Żelatynę rozpuszczamy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.)
    6. Na półmisku ułożyć kawałki karpia, udekorować pokrojonymi w talarki warzywami z wywaru, albo czym kto lubi. Ładnie wyglądają ułożone obok karpia plasterki cytryny. Zalać ostudzonym wywarem i wstawić do lodówki do stężenia.
    7. Zamiast na półmisku można zrobić małe galaretki w kokilkach i przed podaniem wyłożyć i udekorować.

    Kilka dobrych rad...

    Święta nie muszą oznaczać kupowania ogromnych ilości jedzenia, stania w kolejkach w supermarketach, a potem wyrzucania niedojedzonych resztek i katowania się dietą przez następnych kilka miesięcy. Przeczytaj nasz artykuł "Potrawy na Boże Narodzenie smacznie i tanio" a dowiesz się, jak nie wydać fortuny na pyszną świąteczną ucztę.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis