Zaloguj się Zarejestruj się

Barszcz grzybowy na zakwasie

Barszcz biały mocno grzybowy. Lekko kwaskowaty, bo na zakwasie. Wspaniale smakuje także na drugi dzień, zwłaszcza na śniadanie. Podawać z puree z ziemniaków.

oleńka Dolnośląskie, Polska

Składniki
ilość porcji: 4 

  • garść suszonych grzybów
  • słoiczek (150 ml) zakwasu na barszcz
  • 3 ząbki czosnku, rozgniecione
  • 150 ml śmietany 18%
  • 3-4 ziarnka ziela angielskiego
  • 1 łyżka liść laurowy
  • maggi do smaku
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania
Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  +3godz. moczenie  ›  Gotowe w: 4godz.20min. 

  1. Suszone grzyby opłukać, a następnie namoczyć na kilka godzin w niewielkim garnuszku. Dodać do garnuszka ziele angielskie i liść laurowy i gotować całość, aż grzyby będą zupełnie miękkie (ok. 30 minut).
  2. Odcedzić grzyby, przelewając wywar do większego garnka. Dodać do wywaru rozbełtany zakwas i gotować, aż zupa będzie gęstnieć. Jeśli będzie za gęsta można dolać wody. Ugotowane grzyby pokroić, dodać do wywaru, nadal gotować całość, żeby smaki się połączyły (ok. 20 minut). Pod koniec gotowania zahartować śmietanę, mieszając z kilkoma łyżkami gorącej zupy, a następnie wlać mieszaninę do zupy. Przyprawić zgniecionymi ząbkami czosnku, pieprzem, maggi i solą. Można dodać łyżkę masła, żeby barszcz był bardziej aksamitny, lub skwareczki - jeśli ktoś lubi.

Kilka dobrych rad...

Święta nie muszą oznaczać kupowania ogromnych ilości jedzenia, stania w kolejkach w supermarketach, a potem wyrzucania niedojedzonych resztek i katowania się dietą przez następnych kilka miesięcy. Przeczytaj nasz artykuł "Potrawy na Boże Narodzenie smacznie i tanio" a dowiesz się, jak nie wydać fortuny na pyszną świąteczną ucztę.

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie