Barszcz grzybowy na zakwasie

    Barszcz grzybowy na zakwasie

    8polubień
    4godz.20min.


    Zrobione przez 10 osób

    Barszcz biały mocno grzybowy. Lekko kwaskowaty, bo na zakwasie. Wspaniale smakuje także na drugi dzień, zwłaszcza na śniadanie. Podawać z puree z ziemniaków.

    oleńka Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • garść suszonych grzybów
    • 3-4 ziarnka ziela angielskiego
    • 1 liść laurowy
    • słoiczek (150 ml) zakwasu na barszcz
    • 150 ml śmietany 18%
    • 3 ząbki czosnku, rozgniecione
    • maggi lub sos sojowy do smaku
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  +3godz. moczenie  ›  Gotowe w: 4godz.20min. 

    1. Suszone grzyby opłukać, a następnie namoczyć na kilka godzin w niewielkim garnuszku.
    2. Następnie dodać do garnuszka ziele angielskie i liść laurowy i gotować całość, aż grzyby będą zupełnie miękkie (ok. 30 minut).
    3. Odcedzić grzyby, przelewając wywar do większego garnka. Dodać do wywaru rozbełtany zakwas i gotować, aż zupa będzie gęstnieć. Jeśli będzie za gęsta można dolać wody.
    4. Ugotowane grzyby pokroić, dodać do wywaru, nadal gotować całość, żeby smaki się połączyły (ok. 20 minut).
    5. Pod koniec gotowania zahartować śmietanę, mieszając z kilkoma łyżkami gorącej zupy, a następnie wlać mieszaninę do zupy.
    6. Przyprawić zgniecionymi ząbkami czosnku, pieprzem, maggi i solą. Można dodać łyżkę masła, żeby barszcz był bardziej aksamitny, lub skwareczki - jeśli ktoś lubi.

    Kilka dobrych rad...

    Święta nie muszą oznaczać kupowania ogromnych ilości jedzenia, stania w kolejkach w supermarketach, a potem wyrzucania niedojedzonych resztek i katowania się dietą przez następnych kilka miesięcy. Przeczytaj nasz artykuł "Potrawy na Boże Narodzenie smacznie i tanio" a dowiesz się, jak nie wydać fortuny na pyszną świąteczną ucztę.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (2)

    Amieszka
    autor:
    0

    - - 08 lip 2015

    autor:
    0

    - 25 gru 2014

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis