Kapusta z fasolą na wigilijny stół

  • 1komentarz
  • 14polubień
  • 12godz.

To pyszne danie, które figuruje na wigilijnym stole zamiast grochu z kapustą. Pyszny dodatek do obiadu, albo nawet cały obiad, jeśli jeść ją z chlebem. Bogata w kalorie i witaminę C, więc idealna na jesień i zimę!

oleńka Dolnośląskie, Polska

Składniki

ilość porcji: 6 

  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 1/2 kg fasoli białej suchej (może być Jaś)
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarnka ziela angielskiego
  • sól i pieprz do smaku
  • kilka kropel maggi

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.40min.  ›  +10godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 12godz. 

  1. Dzień wcześniej opłukać fasolę na sicie pod bieżącą wodą. Zalać letnią wodą w garnku i odstawić na noc. Rano wymienić wodę i ugotować fasolę w świeżej wodzie (ok. 40 minut). Pod koniec gotowania osolić.
  2. Ugotowaną fasolę rozgnieść widelcem, aby powstało dość grube puree, które zagęści nam potrawę.
  3. Kapustę kiszoną należy dobrze wypłukać pod bieżącą wodą, żeby nie była zbyt kwaśna. Poszatkować.
  4. Włożyć do garnka, dodać odrobinę wody, cebulę, liście laurowe i ziele angielskie i gotować na wolnym ogniu co najmniej przez godzinę.
  5. Kiedy kapusta będzie już miękka, wyjąć liście laurowe i ziele angielskie i dodać rozgniecioną fasolę. Wymieszać i gotować jeszcze chwilę, żeby smaki się połączyły, a fasola ogrzała. Doprawić solą, pieprzem i maggi.

Kilka dobrych rad...

Święta nie muszą oznaczać kupowania ogromnych ilości jedzenia, stania w kolejkach w supermarketach, a potem wyrzucania niedojedzonych resztek i katowania się dietą przez następnych kilka miesięcy. Przeczytaj nasz artykuł "Potrawy na Boże Narodzenie smacznie i tanio" a dowiesz się, jak nie wydać fortuny na pyszną świąteczną ucztę.

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (1)

PiotrStachurski
6

- 22 gru 2012

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie