Karp wigilijny

  • 3komentarze
  • 11polubień
  • 1godz.40min.

To najprostszy i najlepszy przepis na świątecznego karpia. Najprostsze dania są zawsze najlepsze - a przy tym na pewno nie ubrudzisz sobie rąk! Przygotuj filety wcześniej, a tuż przed kolacją tylko panieruj i smaż.

oleńka Dolnośląskie, Polska

Składniki

ilość porcji: 4 

  • 4 filety lub dzwonki z karpia
  • 1 cytryna, wyciśnięta
  • sól i pieprz do smaku
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki oleju

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +1godz. marynowanie  ›  Gotowe w: 1godz.40min. 

  1. Filety lub dzwonki z karpia skropić dobrze sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem. Odstawić na kilka godzin do lodówki, żeby ryba przeszła smakiem przypraw.
  2. W woreczku przygotować panierkę, mieszając mąkę z bułką tartą. Wkładać po kawałku karpia do woreczka i lekko podrzucać, żeby się dobrze pokrył panierką.
  3. Na patelni stopić masło i dodać olej. Smażyć rybę na średnim ogniu na rumiano po obydwu stronach.

Kilka dobrych rad...

Święta nie muszą oznaczać kupowania ogromnych ilości jedzenia, stania w kolejkach w supermarketach, a potem wyrzucania niedojedzonych resztek i katowania się dietą przez następnych kilka miesięcy. Przeczytaj nasz artykuł "Potrawy na Boże Narodzenie smacznie i tanio" a dowiesz się, jak nie wydać fortuny na pyszną świąteczną ucztę.

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (3)

GrzegorzMisztal
4

Kto to widział żeby do karpia dodawać olej, smażymy na masle. - 21 gru 2013

krystian.salaj
4

Podoba się przepis i robię go na wigilie. :D - 16 gru 2013

EwaDąbrowska
autor:
2

do:GrzegorzMisztal Ja widziałam. Wigilijnego karpia zawsze smażę na oleju, bez masła. Taka u mnie tradycja, moje korzenie są z Wielkopolski. Poza tym, robię bardzo podobnie karpia na tę kolację... Pozdrawiam! - 29 kwi 2014

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie