Karp wigilijny

    Karp wigilijny

    17polubień
    1godz.40min.


    Zrobione przez 49 osób

    To najprostszy i najlepszy przepis na świątecznego karpia. Najprostsze dania są zawsze najlepsze - a przy tym na pewno nie ubrudzisz sobie rąk! Przygotuj filety wcześniej, a tuż przed kolacją tylko panieruj i smaż.

    oleńka Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 4 filety lub dzwonki z karpia
    • 1 cytryna, wyciśnięta
    • sól i pieprz do smaku
    • 1/2 szklanki mąki pszennej
    • 1/2 szklanki bułki tartej
    • 3 łyżki masła
    • 3 łyżki oleju

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +1godz. marynowanie  ›  Gotowe w: 1godz.40min. 

    1. Filety lub dzwonki z karpia skropić dobrze sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem. Odstawić na kilka godzin do lodówki, żeby ryba przeszła smakiem przypraw.
    2. W woreczku przygotować panierkę, mieszając mąkę z bułką tartą. Wkładać po kawałku karpia do woreczka i lekko podrzucać, żeby się dobrze pokrył panierką.
    3. Na patelni stopić masło i dodać olej. Smażyć rybę na średnim ogniu na rumiano po obydwu stronach.

    Kilka dobrych rad...

    Święta nie muszą oznaczać kupowania ogromnych ilości jedzenia, stania w kolejkach w supermarketach, a potem wyrzucania niedojedzonych resztek i katowania się dietą przez następnych kilka miesięcy. Przeczytaj nasz artykuł "Potrawy na Boże Narodzenie smacznie i tanio" a dowiesz się, jak nie wydać fortuny na pyszną świąteczną ucztę.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (3)

    GrzegorzMisztal
    22

    Kto to widział żeby do karpia dodawać olej, smażymy na masle. - 21 gru 2013

    EwaDąbrowska
    autor:
    20

    do:GrzegorzMisztal Ja widziałam. Wigilijnego karpia zawsze smażę na oleju, bez masła. Taka u mnie tradycja, moje korzenie są z Wielkopolski. Poza tym, robię bardzo podobnie karpia na tę kolację... Pozdrawiam! - 29 kwi 2014

    20

    Podoba się przepis i robię go na wigilie. :D - 16 gru 2013

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis