Groch ze skwarkami

    Groch ze skwarkami

    2polubienia
    12godz.25min.


    Zrobione przez 3 osoby

    To obowiązkowa potrawa na wigilijnym stole u mojej babci. Uwielbiam ten groch, choć jem go tylko raz w roku! Na pewno smakowałby równie wspaniale do zwykłego obiadu :)

    oleńka Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 500 g suchego grochu całego (niełuskanego)
    • 250 g słoniny
    • kilka kropel maggi
    • pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 2godz.20min.  ›  +10godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 12godz.25min. 

    1. Groch opłukać na sicie pod bieżącą wodą. Przełożyć do garnka i zalać zimną wodą. Odstawić na noc.
    2. Na drugi dzień wylać wodę z garnka i wlać świeżą. Gotować groch powoli na małym ogniu aż będzie miękki (co najmniej 2 godziny). Woda ma się prawie całkowicie wygotować. Resztę wody odcedzić.
    3. Gdy groch się gotuje przygotować skwarki: pokroić słoninę w małą kostkę i smażyć na patelni na średnim ogniu. Smażyć tak długo, aż skwarki będą z każdej strony przyrumienione i staną się bardzo małe.
    4. Ugotowany i odcedzony groch polać tłuszczykiem ze skwarkami. Skropić maggi i doprawić pieprzem do smaku.

    Kilka dobrych rad...

    Święta nie muszą oznaczać kupowania ogromnych ilości jedzenia, stania w kolejkach w supermarketach, a potem wyrzucania niedojedzonych resztek i katowania się dietą przez następnych kilka miesięcy. Przeczytaj nasz artykuł "Potrawy na Boże Narodzenie smacznie i tanio" a dowiesz się, jak nie wydać fortuny na pyszną świąteczną ucztę.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis