Śledzie w jogurcie

    (1)
    3 godz. 15 min

    Lekka i smaczna wersja śledzi w śmietanie. Proporcje zmieniam w zależności, czy mają być łagodniejsze, słodsze, czy bardziej wytrawne. Spróbujcie więc sami trochę pokombinować ze składnikami. Proste danie, doskonałe na imprezę lub na obiad.

    oleńka

    Dolnośląskie, Polska
    Zrobione przez 21 osób

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 4 podwójne filety ze śledzia (najlepiej marynowane z cebulką, ale bez oleju)
    • 300 g naturalnego jogurtu light
    • 1 łyżka musztardy
    • 1 cebula drobno posiekana
    • 1 ogórek kiszony, pokrojony w kosteczkę
    • pieprz do smaku
    • cukier do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  +3godz. marynowanie  ›  Gotowe w: 3godz.15min. 

    1. Jeśli śledzie są mocno solone należy je najpierw wymoczyć w mleku.
    2. Pokroić filety ze śledzi w niewielkie kawałki. Włożyć do miski, dodać jogurt, musztardę, cebulę, ogórka i przyprawy i wymieszać.
    3. Włożyć do lodówki na minimum 3 godziny, żeby śledzie przeszły dobrze smakami.

    Kilka dobrych rad...

    Święta nie muszą oznaczać kupowania ogromnych ilości jedzenia, stania w kolejkach w supermarketach, a potem wyrzucania niedojedzonych resztek i katowania się dietą przez następnych kilka miesięcy. Przeczytaj nasz artykuł "Potrawy na Boże Narodzenie smacznie i tanio" a dowiesz się, jak nie wydać fortuny na pyszną świąteczną ucztę.

    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (1)

    Komentarze po polsku (1)

    apfel
    autor:
    21

    Absolutnie doskonałe śledziki! I do tego lekkie, bo zamiast śmietany zawierają jogurt  -  15 gru 2011

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
    Więcej zbiorów przepisów (12)