Zaloguj się Zarejestruj się

Śledzie w jogurcie

  • 1komentarz
  • 13polubień
  • 3godz.15min.

Lekka i smaczna wersja śledzi w śmietanie. Proporcje zmieniam w zależności, czy mają być łagodniejsze, słodsze, czy bardziej wytrawne. Spróbujcie więc sami trochę pokombinować ze składnikami. Proste danie, doskonałe na imprezę lub na obiad.

oleńka Dolnośląskie, Polska

Składniki
ilość porcji: 4 

  • 4 podwójne filety ze śledzia (najlepiej marynowane z cebulką, ale bez oleju)
  • 300 g naturalnego jogurtu light
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 cebula drobno posiekana
  • 1 ogórek kiszony, pokrojony w kosteczkę
  • pieprz do smaku
  • cukier do smaku

Sposób przygotowania
Przygotowanie: 15min.  ›  +3godz. marynowanie  ›  Gotowe w: 3godz.15min. 

  1. Jeśli śledzie są mocno solone należy je najpierw wymoczyć w mleku.
  2. Pokroić filety ze śledzi w niewielkie kawałki. Włożyć do miski, dodać jogurt, musztardę, cebulę, ogórka i przyprawy i wymieszać.
  3. Włożyć do lodówki na minimum 3 godziny, żeby śledzie przeszły dobrze smakami.

Kilka dobrych rad...

Święta nie muszą oznaczać kupowania ogromnych ilości jedzenia, stania w kolejkach w supermarketach, a potem wyrzucania niedojedzonych resztek i katowania się dietą przez następnych kilka miesięcy. Przeczytaj nasz artykuł "Potrawy na Boże Narodzenie smacznie i tanio" a dowiesz się, jak nie wydać fortuny na pyszną świąteczną ucztę.

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (1)

apfel
autor:
17

Absolutnie doskonałe śledziki! I do tego lekkie, bo zamiast śmietany zawierają jogurt - 15 gru 2011

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie