Śledzie w jogurcie

    Śledzie w jogurcie

    17polubień
    3godz.15min.


    Zrobione przez 20 osób

    Lekka i smaczna wersja śledzi w śmietanie. Proporcje zmieniam w zależności, czy mają być łagodniejsze, słodsze, czy bardziej wytrawne. Spróbujcie więc sami trochę pokombinować ze składnikami. Proste danie, doskonałe na imprezę lub na obiad.

    oleńka Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 4 podwójne filety ze śledzia (najlepiej marynowane z cebulką, ale bez oleju)
    • 300 g naturalnego jogurtu light
    • 1 łyżka musztardy
    • 1 cebula drobno posiekana
    • 1 ogórek kiszony, pokrojony w kosteczkę
    • pieprz do smaku
    • cukier do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  +3godz. marynowanie  ›  Gotowe w: 3godz.15min. 

    1. Jeśli śledzie są mocno solone należy je najpierw wymoczyć w mleku.
    2. Pokroić filety ze śledzi w niewielkie kawałki. Włożyć do miski, dodać jogurt, musztardę, cebulę, ogórka i przyprawy i wymieszać.
    3. Włożyć do lodówki na minimum 3 godziny, żeby śledzie przeszły dobrze smakami.

    Kilka dobrych rad...

    Święta nie muszą oznaczać kupowania ogromnych ilości jedzenia, stania w kolejkach w supermarketach, a potem wyrzucania niedojedzonych resztek i katowania się dietą przez następnych kilka miesięcy. Przeczytaj nasz artykuł "Potrawy na Boże Narodzenie smacznie i tanio" a dowiesz się, jak nie wydać fortuny na pyszną świąteczną ucztę.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    apfel
    autor:
    20

    Absolutnie doskonałe śledziki! I do tego lekkie, bo zamiast śmietany zawierają jogurt - 15 gru 2011

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis