Sos tzatziki

    (516)
    40 min

    Łatwy do przygotowania sos do sałatki greckiej lub do gyrosa, a także doskonały dip do maczania warzyw. Wskazówka: najlepiej smakuje, gdy się go schłodzi przez co najmniej 1 godzinę po przygotowaniu.


    Zrobione przez 439 osób

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 500 ml jogurtu naturalnego
    • 2 ogórki - obrane, pokrojone w kostkę, bez gniazd nasiennych
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • sok z 1/2 cytryny
    • sól i pieprz do smaku
    • 1 łyżka posiekanego świeżego koperku
    • 3 ząbki czosnku, obrane

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. W robocie kuchennym lub blenderze dobrze zmiksować razem jogurt, ogórki, oliwę, sok z cytryny, sól, pieprz, koper i czosnek. Przełożyć do salaterki, przykryć i wstawić na co najmniej 1 godzinę do lodówki, aby uzyskać jak najlepszy smak.
    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (516)

    Komentarze po polsku (1)

    autor:
    6

    zmieniona ilość składników. Okey, ale: BEZ Oliwy, BEZ Cytryny, BEZ Soli  -  06 lip 2011

    Zobacz więcej ocen z innych krajów

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
    Więcej zbiorów przepisów (11)