Kluski z makiem
1 / 1 Zdjęcie:  Allrecipes
Następne

Kluski z makiem

  • 4 2
  • 5
    polubień
  • 50min.

Staropolska potrawa wigilijna, którą można podać zamiast kuti lub makowca. Można zrobić swoje własne kluski mieszając mąkę z wodą i zagniatając na ścisłą masę, następnie porwać ciasto na kawałki i wrzucić na gotującą się wodę. Lub można użyć gotowy makaron muszelki lub świderki.

Magpie Washington, Stany Zjednoczone

Składniki

ilość porcji: 6 

  • 500 g maku
  • 500 g makaronu
  • 1/2 szkl. miodu
  • 2 szkl. bakalii (rodzynki, figi, orzechy, daktyle, migdały)
  • skórka pomarańczowa
  • 2 łyżki masła

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 50min. 

  1. Zalać mak wrzącą wodą i gotować na małym ogniu przez 15 minut. Odcedzić i zmielić 3 razy.
  2. Opłukać, osuszyć i pokroić bakalie. W rondlu stopić miód, dodać mak, bakalie i skórkę pomarańczową, chwilę smażyć, mieszając.
  3. Ugotować makaron według instrukcji na opakowaniu. Wymieszać gorący makaron z makiem i masłem. Podawać.

Idealnie ugotowany makaron?

Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

Kilka dobrych rad...

Święta nie muszą oznaczać kupowania ogromnych ilości jedzenia, stania w kolejkach w supermarketach, a potem wyrzucania niedojedzonych resztek i katowania się dietą przez następnych kilka miesięcy. Przeczytaj nasz artykuł "Potrawy na Boże Narodzenie smacznie i tanio" a dowiesz się, jak nie wydać fortuny na pyszną świąteczną ucztę.

Zobacz także

Komentarze i oceny (4)

13
autor: ewalilasa

Kluski z makiem i bakaliami są przepyszne, o ile nie będą przesłodzone. Nie mogą być też zbyt suche. Używając maku z puszki należy go wcześniej spróbować, bo może być gorzki lub z piaskiem! Można też dodać odrobinę podgrzanego miodu z masłem i bakalie...w puszce nie ma ich zbyt wiele! Kluski fantastycznie smakują, kiedy polane są gęstą słodką śmietanką z odrobiną cynamonu. - 18 gru 2010

7
autor: elzbieta

zmieniona ilość składników. zamiast bawic sie w mielenie maku dodaje mase makowa z bakaliami z puszki i pare lyzek slodkiej smietanki - 29 paź 2010

4
autor: Magpie

Rzeczywiście można kupić masę makową z puszki, ale ile rzeczy można się dowiedzieć podczas wspólnego mielenia maku - 01 lis 2010

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
Opowiedz nam co Ci się podobało w tym przepisie, co zmieniłeś(aś) i jak Ci smakowało!

Podobne kategorie