Kluski z makiem

    Kluski z makiem

    9polubień
    50min.


    Zrobione przez 11 osób

    Staropolska potrawa wigilijna, którą można podać zamiast kuti lub makowca. Można zrobić swoje własne kluski mieszając mąkę z wodą i zagniatając na ścisłą masę, następnie porwać ciasto na kawałki i wrzucić na gotującą się wodę. Lub można użyć gotowy makaron muszelki lub świderki.

    Magpie Washington, Stany Zjednoczone

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 500 g maku
    • 500 g makaronu
    • 1/2 szkl. miodu
    • 2 szkl. bakalii (rodzynki, figi, orzechy, daktyle, migdały)
    • skórka pomarańczowa
    • 2 łyżki masła

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Zalać mak wrzącą wodą i gotować na małym ogniu przez 15 minut. Odcedzić i zmielić 3 razy.
    2. Opłukać, osuszyć i pokroić bakalie. W rondlu stopić miód, dodać mak, bakalie i skórkę pomarańczową, chwilę smażyć, mieszając.
    3. Ugotować makaron według instrukcji na opakowaniu. Wymieszać gorący makaron z makiem i masłem. Podawać.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Kilka dobrych rad...

    Święta nie muszą oznaczać kupowania ogromnych ilości jedzenia, stania w kolejkach w supermarketach, a potem wyrzucania niedojedzonych resztek i katowania się dietą przez następnych kilka miesięcy. Przeczytaj nasz artykuł "Potrawy na Boże Narodzenie smacznie i tanio" a dowiesz się, jak nie wydać fortuny na pyszną świąteczną ucztę.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (4)

    autor:
    16

    Kluski z makiem i bakaliami są przepyszne, o ile nie będą przesłodzone. Nie mogą być też zbyt suche. Używając maku z puszki należy go wcześniej spróbować, bo może być gorzki lub z piaskiem! Można też dodać odrobinę podgrzanego miodu z masłem i bakalie...w puszce nie ma ich zbyt wiele! Kluski fantastycznie smakują, kiedy polane są gęstą słodką śmietanką z odrobiną cynamonu. - 18 gru 2010

    autor:
    11

    zmieniona ilość składników. zamiast bawic sie w mielenie maku dodaje mase makowa z bakaliami z puszki i pare lyzek slodkiej smietanki - 29 paź 2010

    Magpie
    autor:
    6

    Rzeczywiście można kupić masę makową z puszki, ale ile rzeczy można się dowiedzieć podczas wspólnego mielenia maku - 01 lis 2010

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis